Отборът на Швейцария не успя да победи Хондурас в последен мач от груповата фаза на Мондиал 2010. Двубоят от Група H завърши без голове – 0:0, което се оказа фатално и за двата тима. За сметка на Швейцария и Хондурас, напред от групата продължават отборите на Испания и Чили, които приключиха при 2:1 по същото време.

Резултатите в двата бяха изключително важни за класирането на осминафиналите, като дори един гол можеше да промени ситуацията в групата. В крайна сметка Испания завърши начело в подреждането с шест точки и голова разлика + 2. Втори остана съставът на Чили със същия точков актив, но с по-лоша голова разлика. В следващата фаза Испания ще се изправи срещу Португалия, докато Чили срещу Бразилия.

Първото полувреме на стадион „Фрий Стейт” не предложи кой знае колко емоции за зрителите, преминавайки в разузнаване и без много интересни ситуации пред двамата вратари. В началните минути отборът на Хондурас владееше повече топката, но това в крайна сметка не доведе до желания резултат. Постепенно възпитаниците на Отмар Хитцфелд, които по-рано победиха фаворита за титлата Испания, упражниха лек натиск, но до края на първата част гол така и не падна.

През второто полувреме играта определено живна и на няколко пъти двамата вратари трябваше да показват класа. Първата реална голова опасност дойде в 53-ата минута и бе в полза на Хондурас. Суасо напредна добре по дясното крило и подаде към Алварес, който обаче не успя да преодолее стража Беналио.

Отговорът на Швейцария дойде няколко минути по-късно, когато Транкило Барнета пробва удар от границата на наказателното поле, но Ваядарес бе на мястото си и улови топката. Последва нова отлична възможност за Алварес, който излезе очи в очи с Беналио, но ударът му бе отразен с вещина от швейцарския вратар.

В последните няколко минути атаките към двете врати зачестиха, като при една от тях дори падна гол, но той бе правилно отменен заради засада.

Така Швецария става поредният тим от Европа, който стяга куфарите от Мондиал 2010.