Словения и САЩ завършиха наравно 2:2 в един от най-интересните и равностойни мачове до момента на Мондиал 2010. В среща от група C, двата състава могат само да съжаляват за изпуснатите точки, предоставяйки чудесен шанс на Англия да се върне на челните позиции, при успех над Алжир тази вечер.

Словения и САЩ си разделиха по едно полувреме, като първото бе тотално за словенците, докато американците натискаха и заслужено изравниха през второто. Момчетата на Боб Брадли всъщност трябваше да си тръгнат с трите точки от „Елис Парк”, но малийският рефер Кулибали отмени техен гол в 86-та минута, като причините за решението му до последно останаха неясни.

Мачът стартира с меле на терена, и още от него арбитърът стартира с колебливите отсъждания, спестявайки картоните. От там САЩ започна постепенно да овладява ситуацията, задържаше повече топката, и опитваше комбинации. Словенците обаче се възползваха идеално от позаспалата отбрана на американците, и още в 13-та минута успяха да открият резултата, когато Валтер Бирса със страхотна тупалка препарира Тим Хауърд.

След това Ландън Донован и компания продължиха да владеят повече топката, и имаха възможност да изравнят, но вместо това, след поредната контра защитата на САЩ пак се пропука лошо, в 42-та минута Златан Любиянчич бе изведен добре, и очи в очи с Хауърд не сбърка за 2:0.

Още на почивката Боб Брадли реагира с две смени, пускайки в игра Еду и Фийлхабер. Това моментално даде резултат, и Ландън Донован намали изоставането в 48-та минута с мощен шут от малък ъгъл от пет-шест метра. Словения сериозно загуби позиции през второто полувреме, но американците така и не успяваха да материализират превъзходството си.

Европейският тим заложи на защитата, и на наставника на САЩ се наложи да предприеме крайна мярка – извади защитника Ониеву и пусна нападателя Гомес. Само минута по-късно Майкъл Брадли изравни, и оправда доверието на баща си. Джози Алтидор свали топката с глава в наказателното поле, и Брадли на скорост я закова в мрежата за 2:2.

Четири минути по-късно американският лагер изкуфя, когато Еду реализира. Реферът Кулибали обаче ги разочарова веднага, отсъждайки фаул в пеналта, въпреки че никой не разбра точно за какво.

Последният шанс в мача обаче бе за Словения, когато Радославлевич стреля изненадващо от разстояние, и Тим Хауърд с усилия изби летящата опасно към вратата му топка.

В последните мачове от група С САЩ играе с Алжир, а Англия със Словения, на 23 юни от 17 часа.