Носителят на Копа Либертадорес Коринтианс победи с 1:0 европейския клубен шампион Челси във финала на Световното клубно първенство. „Сините“ предварително бяха сочени за фаворити в турнира, но с гол на бившия играч на Байерн Мюнхен Хосе Паоло Гереро след почивката бразилците триумфираха с трофея.

Мениджърът на лондончани Рафаел Бенитес реши да заложи на опита в решителния мач, като в центъра на терена пусна Франк Лампард до Рамирес, докато Оскар седна на пейката. Хуан Мата действаше зад гърба на единствения нападател Фернандо Торес, а Виктор Моузес и Еден Азар пробиваха по крилата.

Срещата стартира в спокойно темпо, като Челси задържаше топката в по-големи периоди, докато Коринтианс не се свенеше да играе по-директно на контраатака.

Челси защити реномето си на фаворит, като Гари Кейхил стреля с десния крак след изпълнение на ъглов удар вляво от вратата на Касио, но стражът някак задържа топката пред голлинията.

С наближаването на първата една трета от мача бразилците на свой ред стигнаха до реална опасност пред вратата на Чех. Гари Кейхил не успя да пресече извеждащо подаване към Емерсон, който се оказа на върха на атаката. Крилото обаче реши да не напредва към наказателното поле, а да стреля от дъгата, но ударъту му прелетя далеч над вратата. В 35-ата отново Емерсон бе най-близо до гола, след като при едно разбъркване във вратарското поле на Петр Чех нацели дясната греда от много малък ъгъл.

Европейският първенец отвърна на предизвикателството, като до почивката сътвори няколко много чисти положения, които обаче така и не доведоха до попадение. Първо Фернандо Торес получи дълъг пас зад гърба на защитата, овладя елегантно, но от 8 метра стреля много слабо в ръцете на Касио. Малко по-късно Виктор Моузес бе изведен отдясно в наказателното поле, елиминира защитник с първото си докосване, но притичалият Чикао успя с решителна намеса да избие топката от краката му. В 40-ата минута хубава комбинация пред наказателното поле на бразилците завърши с мощен удар на Моузес в долния ляв ъгъл, но Касисо отклони топката в корнер.

След почивката Еден Азар също опита късмета си, но Касио отново бе на висота. След това положение Челси неочаквано „върна газта“, а Коринтианс погледна по-смело в атака. Така се стигна до 69-ата минута, когато първо Паулиньо стреля, но защитник в син екип застана на пътя на топката. Тя стигна до Данило в наказателното поле, той също шутира по диагонала, кълбото мина покрай Чех, но Бранислав Иванович блокира удара. Кълбото се вдигна високо във въздуха, а Гереро бе най-съобразителен при пласинарето и с глава от 6 метра стреля точно под гредата.


Corinthians 1-0 Chelsea (Club World Cup - Final) by goalsarena2012

Оттук до края Коринтианс заигра откровено дефанзивно, ала Челси демонстрира абсолютно безсилие пред гола. Постепенно нервите на терена взеха връх, а за капак гол на Фернандо Торес бе правилно отменен заради засада. Секунди преди него испанецът пропиля уникален шанс, след като остана очи в очи с Касио, но от 6 метра фронтално срещу вратата би право в него.

Разочарованието в играчите на Бенитес се увеличаваше с всяка изминала минута и в последната минута от редовните 90 Гари Кейхил удари Емерсон при спряна игра. Съдията пък не се посвени да го изпрати под душовете с директен червен картон.

Бразилците съхраниха преднината си и в 4-те минути добавено време, в края на които Мата удари левия страничен стълб от нулев ъгъл, и заслужено могат да се наричат световни клубни шампиони за втори път в историята си.