Домакинът на Мондиал 2010 ЮАР и Мексико завършиха наравно 1:1 в приятен бърз мач на „Сокър Сити” в Йоханесбург. Срещата, с която се откри 19-то Световно първенство, даде само по точка на двата състава от група А, преди другия двубой между Уругвай и Франция.

Мексико бе по-активният тим през голяма част от мача – цялото първо полувреме и повече от второто, но не успяваше да материализира предимството си. През първите 45 минути Джовани Дос Сантос, Гийермо Франко и Карлос Вела направиха пропуски пред африканската врата. В края на полувремето узбекистанския рефер отмени и гол на мексиканците, заради засада. В 38-та минута, след центриране от корнер, топката бе отклонена с глава към Вела, и макар да имаше бранител в жълто на гредата, вратарят Куне бе пред нападателя на Арсенал, когато той прати кълбото в мрежата.

На почивката старши треньорът на ЮАР Карлос Алберто Парейра направи само една промяна в състава си, като пусна в игра бранителя Цепо Масилела за друг защитник. Въпреки това се усети нов тласък в действията на момчетата му, и те заиграха доста по-комбинативно и търсеха попадение.

Голът на откриването на Мондиал 2010 падна в 55-та минута, и в действителност бе страхотно попадение. Негов автор стана Сифиве Чабалала, който стреля силно от 12-13 метра по диагонала, и прати топката в противоположния ъгъл на вратата.

Очаквано, веднага след като се озова като догонващ в резултата, Хавиер Агире стартира със смените, като един по един в игра влязоха Андрес Гардадо, ветеранът Куантемок Бланко и бъдещата звезда на Ман Юнайтед Хавиер Ернандес.

След продължителен натиск, мексиканците принудиха защитата на ЮАР да греши фатално. При поредна бърза атака, Рафа Маркес се озова сам срещу Куне, и бе оставен да бие от ъгъла на вратарското поле, право в мрежата за 1:1.

Независимо, че положенията на сметката на Мексико бяха в пъти повече, тези за ЮАР бяха по-чисти, и дори в 90-та минута Мфела пропусна да стане в герой на мача, като удари страничната греда.