Чилийците предизвикаха масови безредици по улиците на столицата Сантяго след класирането на националния отбор на страната за осминафиналите на Световното първенство.

Полицията вкара в употреба сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне разбеснелите се фенове. 122-ама души са арестувани, съобщиха местните медии.

Над 50 000 чилийци излязоха по улиците и празнуваха класирането за осминафиналите, но тържествата прераснаха в масови безредици, като гневът на феновете се насочи към органите на реда. Запалянковците хвърляха флагове и бутилки към полицията на централния площад.

Чили се класира за фазата на елиминациите, въпреки снощната загуба от Испания с 1:2. Успехът идва четири месеца след унищожителното земетресение, което отне живота на повече от 500 души и сега мнозина считат, че класирането на Чили ще повдигне националния дух.

В същото време президентът на страната Себастиан Пинера изгледа мача в крайбрежния град Илока, наметнат с националния флаг.

"Горди сме от това, което постигна отборът. Искам футболистите да знаят, че надеждите на народа са насочени към тях, народ, който пострада жестоко от земетресение и цунамита. Този път историята ще се промени, защото чилийците го заслужават", каза Пинера.