Парагвай се класира за четвъртфиналите на световното първенство в ЮАР, след като отстрани Япония след изпълнение на дузпи. „Гуараните” показаха страхотно хладнокръвие от бялата точка и спечелиха с 5:3.

Мачът бе доста равностоен, като нито един от двата отбора не искаше да рискува и логично нещата се решиха при изпълнението на дузпи. За Парагвай точни от бялата точка бяха Барето, Бариос, Риверос, Валдес и Кардосо. За японците точни в началото бяха Ендо и Хасебе, но Комано пропусна трети наказателен удар, който се оказа решаващ. Последва попадение на Кейсуке Хонда, което се оказа недостатъчно за азиатците, които отпаднаха от световното първенство.

Първото полувреме започна с леко надмощие за Парагвай, като в 20-та минута Бариос се измъкна от опеката на Абе и Наказава, след което излезе сам срещу Кавашима и се опита да прокара топката между краката му, но вратарят на Япония се намеси брилянтно. Две минути по-късно в 22-та минута Мацуи стреля, след което топката срещна напречната греда. Роке Санта Крус можеше да вкара в 29-та минута, но след удара му топката излезе в аут.

През второто полувреме двата отбора играха още по-предпазливо и положенията пред двамата вратари липсваха.

Парагвайци и японци се разиграха през двете продължения от по 15 минути. В 95-та минута след центриране в наказателното поле на Япония, Бариос засече топката с глава, но я изпрати в ръцете на Кавашима. Две минути по-късно в 97-та Морел подаде добре към Валдес, който се измъкна от двама защитници на Япония и излезе сам срещу Кавашима, но чукна слабо топката и тя бе избита от вратаря на азиатците. Японците отговориха с опасен шут на Хонда от пряк свободен удар, но топката бе отразена от Вияр.

През вторите 15 минути отново по-опасните ситуации бяха пред вратата на Япония. В 108-та минута Нелсон Валдес стреля с глава, но право в ръцете на Кавашима. В 116-та минута бързите японски футболисти се възползваха от разредената защита на Парагвай и Оказаки излезе в добра позиция, но вместо да стреля се опита да намери свой съотборник и атаката пропадна.

На четвъртфинала Парагвай ще се изправи срещу победителя от двойката, в която един срещу друг се изправят отборите на Испания и Португалия.