Парагвай победи Венецуела с 5:3 след изпълнение на дузпи и се класира за финала на турнира Копа Америка за първи път от 1979 година насам.

 

Защитникът Дарио Верон реализира решаващата дузпа, която прати парагвайците в неделния мач за титлата срещу Уругвай в Буенос Айрес.

 

Футболистите на Венецуела могат да съжаляват за пропуснатата победа преди 11-метровите удари. Те нацелиха три пъти гредите на вратата на съперника след удари на Алехандро Морено в края на първата част и на Джанкарло Малдонадо и Хуан Аранго във второто продължение.

 

Венецуелците имаха превъзходство, особено в последните минути на добавеното време, след като Джонатан Сантана получи втори жълт картон в 103-ата минута и беше отстранен от игра.

 

Парагвайците обаче удържаха, а при дузпите реализираха и петте си изпълнения, което се оказа достатъчно, след като вратаря Хусто Вияр отрази слабия шут на Франклин Лусена от бялата точка.

 

След мача футболисти и хора от треньорските щабове на двата отбора се сбиха на терена. Беше нужна намесата на полицията, която ескортира съставите към съблекалните.

На финала в Буенос Айрес Парагвай ще срещне Уругвай, победил Перу с 2:0 в другия полуфинал с два гола на Луис Суарес.

До момента Урусите са завоювали 7 пъти Копа Америка, последният - през 1995 г., докато Парагвай има едва един трофей, спечелен през 1979 г.