Нигерия е новият крал на Африка! „Суперорлите“ победиха Буркина Фасо с 1:0 във финала на турнира за Купата на африканските нации и по този начин спечелиха трофея за трети път в своята история.

В Йоханесбург двата отбора изиграха интересен мач, в който „суперорлите“ стояха по-добре на терена, имаха повече голови възможности, и закономерно стигнаха до успеха след гол на Сънди Мбиа в 40-а минута.

С този триумф селекционерът на Нигерия Стивън Кеши се превърна в едва втория човек, станал шампион на Африка като играч и като треньор.

Мачът започна с натиск за нигерийците като Амброус и Идейе направиха пропуски преди да се стигне до 40-а минута, в която страхотна индивидуална акция на Сънди Мбиа доведе до оказалия се победен гол за Нигерия. Виктор Моузес премина през трима бранители с бързи действия, ударът му рикошира и попадна в Мбия, който пое топката от въздуха и влезе с нея в наказателното поле, преодоля зрелищно двама защитници и с мощен удар с воле вкара в близкия ъгъл за 1:0.

През второто полувреме Нигерия отново започна по-добре и имаше няколко чудесни шанса за отбелязване на решителен втори гол, но Моузес и Муса направиха пропуски.

Буркина Фасо също можеше да изравни резултата в 74-а минута, когато Сану стреля мощно от изгодна позиция и се наложи Енеяма да се намесва майсторски.

В последните минути изненадващият финалист хвърли всичко в опит да вкара изравнителен гол, но това не се случи и така Нигерия триумфира с купата.