Мексико е новият олимпийски шампион по футбол за мъже, след като надигра Бразилия с 2:1 във финала на „Уембли”.  Играчите на Луис Фернандо Теня показаха желязна тактическа дисциплина и заслужено триумфираха със златните медали.

Големият фаворит Бразилия пък така и не успя да отговори на огромните очаквания и с много бледа игра стигна до гола на утешението, дело на Хълк, в самия край на мача. Той обаче можеше да даде начало на велик обрат, но в заключителните минути на продължението Оскар с глава пропусна от няколко метра на пред вратата.

Като на шега, мексиканците откриха резултата още в 27-ата секунда на двубоя. Рафаел да Силва задържа прекалено дълго топката вдясно от своето наказателно поле, след което се обърна и опита да намери Сандро, но Орибе Пералта открадна кълбото и с лек, но изключително премерен шут от границата на наказателното поле не остави шанс на Габриел.

Бразилия веднага опита да натисне съперника си, но в минутите след гола стигна само до един по-опасен удар на Леандро Дамиао. Постепенно мачът се успокои и макар „селесао” да установи траен контрол върху топката, атаките на футболистите в жълто се разбиваха в безмилостната преса на Марко Фабиан и компания.

Това не се хареса на треньора Мано Менезеш, който реагира и в 30-ата минута смени инертния Алекс Сандро със звездата на Порто Хълк. Малко след като се появи на терена, нападателят се отчете със страховита тупалка от над 30 метра, но стражът Хосе Корона изби. Дамиао опита да направи добавка от остър ъгъл, но защитник в зелено подложи тялото си.

Малко по-късно Дамиао гардира добре топката дълбоко в пеналта и я поднесе на връхлитащия Марсело, но крайният защитник на Реал Мадрид стреля изключително неточно.

След почивката статуквото на терена не се промени особено. В тези минути впечатление правеше изключително пасивната игра на звездата Неймар, който предпочиташе да подава предимно назада или по ширината на терена. Мексико продължаваше да отговаря на яловия бразилски натиск със скоростни контраатаки.  При една от тях в 69-ата минута Пералта прониза за втори път Габриел, но голът бе правилно отменен заради засада.

Преди него пък Марко Фабиан се пребори с бранител в жълт екип, опита да излъже Габриел, но вратарят изби топката високо. Без да се бави, мексиканският нападател извъртя атрактивна задна ножица, която обаче разтресе напречната греда.

Въпреки това Мексико все пак стигна до ново попадение в 75-ата минута. Марко Фабиан центрира от ъглов удар вляво от вратата на „селесао”, Пералта бе оставен непокрит на 5 метра от вратата и с глава прати топката в долния десен ъгъл за 2:0.

До края Бразилия опита всичко, за да се върне в мача и в 91-ата минута дълго подаване излъга бранител на Мексико и попадна в Хълк, който с удар по диагонала през краката на Корона намали за 1:2. В самия край на мача пък Оскар пропиля чудесна възможност да прати мача в продължения, но изстрелът му премина над вратата.

Класиране футбол, мъже:

1. Мексико

2. Бразилия

3. Република Корея