Камерун е първият тим, който със сигурност няма да играе във фазата на директните елиминации на Световното първенство в ЮАР. Това стана ясно, след като отборът загуби и втория си двубой от Група E с 1:2 от Дания.

Холандия вече си осигури участие на 1/8-финалите след като по-рано победи Япония с 1:0 в мач от същия поток. Така, вторият участник в следващия етап от надпреварата ще бъде определен от битката между „червения динамит” и „самураите”.

„Лалетата” водят в групата с 6 точки. На второ място е отборът на Япония с 3, следван от този на Дания – 3, и Камерун – 0. В последните двубои Холандия ще играе срещу Камерун, а Дания с Япония. Дори и Камерун да вземе последния си мач, тимът със сигурност ще бъде задминат от „червения динамит” или „самураите”.

Изключително силен мач за Дания срещу африканския тим направи Денис Ромедал, който записа асистенция и гол. Йон Дал Томасон пък въпреки че бе сред най-активните в тичането на терена, направи няколко фрапантни пропуска, които можеха да костват трите точки на тима.

От другата страна, малко не достигна на Самуел Ето’о и компания да направят равен с европейците. След инкасирания втори гол, Камерун натисна здраво своя противник, но така и не съумя да върне попадението.

Именно тимът от Черния континент поведе в резултата. В 10-та минута Симон Кяер сбърка фатално в отбрана, топката попадна в Ето’о, който от зоната на дузпата не сбърка за 1:0.

Още преди почивката обаче Дания успя да се върне в мача. В 33-та минута датчаните направиха страхотна атака, Даниел Агер пусна пас в дълбочина към Ромедал, който овладя добре по дясното крило, центрира по земя, а Никлас Бендтнер с шпагат от границата на малкото наказателно поле засече за 1:1.

В средата на второто полувреме, Дания стигна и до пълен обрат. В 61-та минута Ромедал получи топката по дясното крило, навлезе в наказателното поле и стреля в далечния ъгъл, за да вкара за 2:1 и да донесе победата за своите.