ФИФА най-накрая призна, че може би има проблеми с топката за Световното първенство "Джабулани", но няма да се предприемат никакви мерки до края на турнира.

Доста от играчите определиха "Джабулани" като топка на ниво "супермаркет", като още разкриха, че тя е непредвидима и лети твърде високо.

Адидас правят топките за Световните първенства от 1970 година насам и договорът на спортната компания е до 2014 година. Германската компания защити продукта си "Джабулани" като каза, че не знае защо е цялата тази суета, след като всички отбори са пробвали топката преди началото на турнира и не е имало оплаквания.

Инженери от калифорнийския технологичен институт направиха специални тестове за бързината на топката на световното първенство по футбол - Джабулани. Учените използваха една традиционна топка, с която се играят мачове от Мондиал 2010, и едно копие от първоначалния вид на кълбото.

След направените изследвания и опити инженерите установиха, че двете топки са еднакво бързи, но последната разновидност на Джабулани променя траекторията си по-лесно.