Олимпийският отбор на Испания разочарова всички свои привърженици на старта на олимпийския футболен турнир, след като загуби с 0:1 от Япония. Единственото попадение в двубоя бе дело на Уаюки Отсу в 33-ата минута, а малко по-късно в 41-ата минута Иняиго Мартинес бе изгонен заради непозволена игра срещу Нигал. По този начин футболистът на „Ла Роха“ ще изпусне следващия мач на тима срещу Хондурас.

След този резултат Япония се превърна в едноличен лидер в своята група „Д“ с актив от 3 точки, докато испанците са последни.

През първите 45 минути японците установиха известен превес, като си пролича, че са физически по-добре подготвеният отбор. Двамата централни бранители в тима на Лус Мия Домингес и Иняиго Мартинес не можаха да се сработят и по този начин Япония, често достигаше до прилични положения. Така се стигна до 33-ата минута, когато японците извоюваха правото да изпълнят ъглов удар, в резултат на което Уаюки Отсу откри резултата.

В самия край на полувремето, в 41-ата минута, Иняиго Мартинес задържа откъсващ се сам срещу вратаря Давид де Хеа футболист на Япония, за което бе изгонен с директен червен картон. Хави Мартинес взе неговото място, а на почивката наставникът на „Ла Роха“ не извърши никакви промени.

През вторите 45 минути испанците се опитаха да наложат своя стил на игра и да се върнат в мача, но така и не успяха. Нещо повече, японците имаха по по-чистите възможности и няколко пъти само късметът спаси Испания от второ попадение. Футболистите от Страната на изгряващото слънце играеха с приповдигнато настроение, но не допуснаха ни най-малко отпускане.

По този начин Япония постигнаха първа победа на олимпийския футболен турнир и имат пълен актив от точки (3). За разлика от тях испанците са последни, без спечелена точка.

В другия мач от групата Хондурас и Мароко не успяха да се победят, като завършиха при резултат 2:2.

Мароко откри резултата още в 39-ата минута, след прекрасна асистенция на Закария Лабаяд, Абделасис Барада отбеляза за 1:0. При този резултат завърши и първото полувреме.

През втората част Хондурас върна гола в 55-ата минута, чрез Джери Бенгтсон, а няколко минути по-късно същият футболист изведе своите напред, след като тимът му получи правото да изпълни дузпа. Така Бенгтсон направи резултата 2:1.

Радостта на Хондурас бе кратка, тъй като в 67-ата минута Абделасис Барада пое една топка, пусна хубав пас към Закария Лабаяд, който бе безгрешен и оформи крайното 2:2.

В 71-ата минута Закария Бергдич бе изгонен от главния съдия с директен червен картон.