Отборът на Испания се класира за четвъртфиналите на Мондиал 2010, надделявайки с 1:0 над Португалия в иберийското дерби на турнира. Единственият гол в мача бе дело на голмайстора на „ла фурия” Давид Вия през втората част, като при попадението останаха сериозни съмнения за засада. Това бе четвъртият гол за новото попълнение на Барселона на световното първенство, с което оглави голмайстораката листа заедно с аржентинеца Гонсало Игуаин и словака Роберт Витек.

Испания започна много силно двубоя и само в първите пет минути нападателите на „ла фурия” стигнаха до три удара по посока на португалската врата. Фернандо Торес сътвори първата опасност пред Едуардо, но изстрелът му от границата на наказателното поле бе спасен акробатично от стража на Португалия. Едуардо имаше късмет и при следващите два удара на Давид Вия.

 

След първоначалния натиск, възпитаниците на Карлош Кейрош овладяха ситуацията и на свой ред имаха две възможности. Симао Саброса пробва изненадващ удар от далечно разстояние, след като получи топката след изпълнение на корнер, но ударът му спря в тялото в бранител на Испания. В средата на първата част тимът на Португалия създаде най-чистата си ситуация. След бърза атака през центъра топката стигна до Тиаго, който отправи топовен изстрел. Вратарят Икер Касияс успя да отбие топката, а при опита за добавка от страна на Уго Алмейда, нападателят извърши нарушение.

 

Следващата интересно положение в мача бе отново в полза на тима на Карлош Кейрош. Шаби Алонсо извърши нарушение на 37 метра от собствената си врата. Зад топката застана Кристиано Роналдо, който изненадващо реши да стреля директно. Икер Касияс бе затруднен максимално и не успя да улови коженото кълбо, но за негово щастие никой от португалските нападатели не можа да се възползва и отбраната на „ла фурия” се справи в ситуацията.

 

Капитанът на Испания отново трябваше да показва класата си няколко минути преди края на първата част. След изпълнение на корнер пред Едуардо, вратарят на Португалия улови топката и намери с ръка в центъра на терена Кристиано Роналдо. Нападателят изведе прекрасно Симао очи в очи с Касияс, но стражът на Испания излезе предвидливо извън наказателното поле и изчисти в тъч.

 

В последната минута на първото полувреме Торес имаше шанс, но отново бе надигран от централния бранител Рикардо Карвальо. През първото полувреме отборът на Испания владееше топката в по-големи периоди от времето, но това не помогна на възпитаниците на Висенте дел Боске.

 

Втората част започна без промени в двата състава, като това не доведе и до премени в поведението на тима. Всичко интересно в мача се случи след 59-ата минута, когато двамата треньори предприеха първите си смени. За Испания в игра се появи Йоренте, който замени Фернандо Торес, а в редиците на Португалия влезе Дани.

 

Появяването на Йоренте раздвижи допълнително нападението на „ла фурия” и в следващите няколко минути таранът имаше две възможности за гол. При първата нападателят стреля с глава от близко разстояние, но топката попадна в обсега на Едуардо и вратарят отново изби. Шейсет секунди по-късно Вия също обстрелва вратата на португалците, но коженото кълбо профуча покрай левия страничен стълб.

 

Две минути по-късно обаче тимът на Висенте дел Боске вече ликуваше. Отново в герой за „ла фурия” се превърна Давид Вия. След прекрасна атака през центъра,  Инеста получи топката и подаде към Шави в наказателното поле, който с пета продължи към Вия отляво. Нападателят стреля незабавно, вратарят успя да парира първия удар, но при добавката и не без помощта на напречната греда, Вия все пак успя да вкара топката в мрежата.

 

 

След попадението играта на Португалия тотално се разстрои и футболистите на Карлош Кейрош трудно успяваха да организират смислени атаки и да застрашат Икер Касияс. В заключителните моменти на срещата Рикардо Коща също бе изгонен от игра, след като удари с лакът Капдевила в наказателното поле на Испания.

 

 

Така Испания намери място на четвъртфиналите на турнира, където ще срещне класиралия се по-рано днес тим на Парагвай, който отстрани Япония след дузпи.