Япония успя да постигна минимална победа с 1:0 срещу Камерун в мач от група Е на световното първенство в ЮАР. Азиатският отбор показа супер ефективност и стигна до победното си попадение в една от малкото ситуации в мача.

Единственият гол в срещата падна в 39-та минута, когато Мацуи центрира в наказателното поле на Камерун, след което Хонда бе изпуснат от Мбиа и отблизо разстреля Сулейману.

През второто полувреме футболистите на Камерун се опитаха да стигнат до изравнителен гол, но така и не успяха. В 50-та минута бе един от малкото шансове на „неукротимите лъвове”, когато Ето'о направи добър пробив, след което подаде към Чупо-Мотинг и той стреля, но неточно в аут.

Япония можеше да стигне до втори гол в срещата, когато в 82-та минута Хасебе стреля отдалеч, след което Сулейману изби, а Оказаки можеше да вкара при добавката, но топката срещна десния стълб на вратата на Камерун.

Камерун можеше да изравни в 86-та минута, когато Мбиа стреля отдалеч, но топката срещна напречната греда.

В допълнителното време Камерун пропусна последния си шанс да отбележи изравнително попадение, когато Нджитап центрира в наказателното поле, след което Уебо засече топката от воле, но Кавашима плонжира и спаси.

На 19 от 14.30 часа Япония се изправя срещу Холандия, а от 21.30 часа Камерун се изправя срещу Дания.