Уругвай сложи край на надеждите на Аржентина за спечелване на Копа Америка за първи път след 1993 година, след като отстрани домакините на турнира на четвъртфиналите с 5:4 след изпълнение на дузпи. Редовното време и продълженията завършиха 1:1.

Уругвай смълча публиката в Санта Фе още в петата минута, когато след центриране на Диего Форлан от фаул Мартин Касерес продължи с глава към Диего Перес, който отблизо засече топката в мрежата.

Само 11 минути по-късно Аржентина изравни. Лионел Меси центрира отлично към далечната греда и Гонсало Игуаин с глава прати топката в мрежата за 1:1.

Седем минути преди почивката уругвайциите останаха с човек по-малко на терена. Голмайсторът Перес получи два жълти картона за няколко секунди и беше отстранен от игра. Той първо фаулира Хавиер Масчерано, след което си позволи да отправи реплики към главния съдия.

С човек повече Аржентина се опита да натисне съперника и в 79-ата минута създаде отлично положение за гол. Меси изведе Игуаин в чиста позиция, но ударът на нападателя на Реал (Мадрид) беше париран блестящо от Фернандо Муслера.

Малко по-късно Луис Суарес намери Форлан в наказателното поле, но вратарят Серхио Ромеро излезе бързо и блокира нападателя на уругвайците.

В 87-ата минута Масчерано от домакините също беше отстранен с втори жълт картон след груб фаул срещу Суарес.

В последните секунди отново Муслера направи изключително спасяване. Резервата Карлос Тевес стреля от 30 метра от фаул, вратарят на Уругвай изби, а след това се справи и с добавката на Игуаин отблизо.

В продълженията най-доброто положение отново беше за домакините, но Игуаин нацели близката греда с удар от малък ъгъл.

Така се стигна до дузпите, при които Муслера отрази удара на Тевес от бялата точка при третото изпълнение за Аржентина и донесе успеха на Уругвай, след като всички останали футболисти реализираха.

За място на финала пък Уругвай ще срещне Перу, който се наложи с 2:0 след продължения над Колубмия.

Нападателят на Порто Радамел Фалкао се превърна в грешник за колумбийците в редовното време, след като стреля край вратата от дузпа в средата на второто полувреме.

Така в 102-ата минута след неубедителна изява на вратаря Луис Мартинес при едно центриране в наказателното поле на Хуан Варгас резервата Карлос Лобатон откри резултата.

Колумбия потърси изравняване с по-рискована игра и десет минути по-късно при контраатака Паоло Гереро изведе в чиста позиция Варгас, който не пропусна да удвои.