Всеки футболен запалянко поне веднъж в живота си чувал, че „и най-добрите играчи са пропускали от бялата точка“. Началото на сезон 2012/2013 обаче дойде с толкова много неуспешни (и непохватни) изпълнения на дузпи, че можем съвсем сериозно да си припомним опасенията на маите за края на света.

И докато Серхио Рамос позаличи „славата“ от космическия си изстрел срещу Байерн в Шампионската лига с една „паненка“ на Евро 2012, то Лео Меси (срещу Германия) и Давид Силва (срещу Саутхемптън) станаха последните големи имена, които сбъркаха фрапантно от 11-те метра. Междувременно в интернет пространството се нароиха доста клипчета с дузпи, летящи далеч от целта, и за да се придържа към модата, бразилската звезда Неймар също даде нещо от себе си.

Само за няколко секунди в първия мач от финала за Рекопа Судамерикана (южноамериканския еквивалент на Суперкупата на Европа – б.р.) срещу Универсидад де Чили талантът на Сантос показа и двете лица на футбола, като първо се справи с двама бранители и бе фаулиран в наказателното поле. Нападателят застана зад топката, но се подхлъзна при последната крачка и резултатът... е, той ни е добре познат от Дейвид Бекъм.

Още по-лошото е, че срещата в Чили завърши при нулево равенство, като бразилците изпуснаха много добра възмжност да вземат минимално предимство преди реванша.