Отборът на Холандия започна участието си на Мондиал 2010 с победа над Дания. В първи мач от група „Е”, „лалетата” се наложиха с 2:0 след автогол на Симон Поулсен и попадение на Дирк Каут в края на срещата.

Първото полувреме на стадион „Сокър сити” в Йоханесбург премина в твърде мудно темпо, като двата тима трудно успяваха да застрашат противниковата врата.

Най-интересните моменти през първите 45 минути дойдоха едва в края на полувремето, когато тимът на Холандия се опита да упражни лек натиск, но удари на Робин Ван Перси и Уесли Снайдер не попаднаха в целата.

Всичко значимо в мача се случи след почивката, когато паднаха и двата гола. Още в първата си атака за второто полувреме възпитаниците на Ван Марвийк успяха да вкарат, въпреки че основната заслуга за гола бе на футболист на Дания.

Робин Ван Перси получи топката по лявото крило финтира бранител на Дания и центрира прецизно пред Сьоренсен. Топката попадна в Симон Поулсен, който се опита да избие с глава, но го направи в собствената си мрежа. Преди коженото кълбо да се озове във вратата на Дания, топката срещна тялото на Даниел Агер, а след това и десния страничен стълб на вратата. След края на срещата пък ФИФА обяви, че автоголът не е на Поулсен, а на Агер, тъй като бранителят на Ливърпул последен е играл с топката.



След гола футболистите на Холандия продължиха да бъдат по-активни на терена и по-често поглеждаха към вратата на своя противник. В същото време датчаните действаха доста хаотично в предни позиции и трудно стигаха до чисти положения пред Стекеленбург. Добра ситуация за Дания пропиля нападателят на Арсенал Никлас Бендтнер, който стреля неточно с глава след центриране отдясно.

Всичко в мача бе решено пет минути преди неговия край, когато звездата на Ливърпул Дирк Каут се озова на точното място в точното време. Влезлият като смяна Елиа бе изведен чудесно в наказателното поле на Дания и стреля покрай вратаря, но топката срещна левия страничен стълб на вратата. Коженото кълбо обаче бе посрещнато от Каут, който на празна врата нямаше проблеми да се разпише.

Няколко минути преди гола, грешникът за първото попадение на Холандия Симон Поулсен донякъде изкупи вината си, след като успя да изчисти от голлинията удар на Робин Ван Перси.

Така „лалетата” започнаха кампанията си с успех, докато Дания ще трябва да хвърли всички сили, за да намери място в следващата фаза. Останалите тимове в групата са Япония и Камерун.