Холандия постигна втора поредна победа в група Е на световното първенство в ЮАР. „Лалетата” надделяха с минималното 1:0 срещу Япония и вече имат актив от 6 точки и гледа към осминафиналите на турнира.

През първото полувреме двата отбора играха доста равностойно, като холандците владееха повече топката, но положенията пред двамата вратари липсваха.

В 37-та минута Мацуи се опита да затрудни Стекеленбург, но той спаси, а в 45-та Рафаел ван дер Ваарт стреля, но ударът му бе отразен от Кавашима.

Холандия започна по-активно да играе през второто полувреме и в 47-та минута Робин Ван Перси стреля с глава, но Кавашима улови. Две минути по-късно в 49-та Ван Перси бе изведен с дълъг пас зад отбраната на Япония, но стреля слабо в аут.

Единственият гол в срещата падна в 53-та минута, когато Ван Перси подаде към Снайдер, който стреля от границата на наказателното поле на Япония и Кавашима не се намеси убедително и топката влезе във вратата му.

Афелай можеше да удвои преднината на Холандия в 85-та минута, когато нахлу в наказателното поле на Япония и стреля, но Кавашима спаси. Три минути по-късно в 88-та Каут подаде към Хунтелаар, който се освободи от защитник на Япония и подаде към Афелай, който излезе сам срещу Кавашима и го преодоля, но след това защитник на азиатците изби топката пред гол линията.

Япония имаше шанс да изравни в резултата в 90-та минута, когато Оказаки бе изведен в добра позиция в наказателното поле на Холандия и стреля, но неточно в аут.

Холандия вече има актив от 6 точки, а Япония остава с три. Последните мачове в групата са на 24 юни, когато Япония се изправя срещу Дания, а Холандия ще играе с Камерун.