Гана влезе в историята, след като „черните звезди” се превърнаха в третия африкански отбор стигнал до четвъртфиналите на световно първенство, след като това преди това сториха Сенегал през 2002 година и Камерун през 1990 година. Гана надделя много трудно с 2:1 след продължения срещу САЩ в осминафинален мач от световното първенство в ЮАР и по този начин воденият от Милован Райевац ще се изправи на четвъртфинала срещу Уругвай.

Мачът започна отлично за африканския отбор, който успя да поведе в 5-та минута, когато Кевин Принс-Боатенг направи невероятен пробив, след като овладя топката в центъра на терена и стигна до наказателното поле на САЩ, след което залъга, че ще подаде към Асамоа Гиан, но вместо това стреля и прати кълбото в долния десен ъгъл на вратата на Тим Хауърд.

САЩ можеше да изравни резултата в 35-та минута, когато Финдли бе изведен сам срещу Кингсън и стреля, но вратарят на Гана успя да спаси. Две минути по-късно Асамоа се възползва от грешката на Демерит и се озова сам срещу Хауърд и стреля, но вратарят на Евертън успя да спаси.

Второто полувреме започна много добре за „янките”, след като в 47-та минута Лендън Донован подаде към Алтидор, който продължи към Фийлхейбър и той се озова сам срещу Кингсън и стреля, но вратарят на Гана успя да спаси.

В 61-та минута Клинт Демпси преодоля Джон Менса, след което бе съборен в наказателното поле на Гана от Джонатан Менса и унгарският съдия Виктор Касай даде дузпа за САЩ. В 62-та минута Донован стреля от бялата точка и след това топката срещна левия стълб на вратата на Кингсън и влезе във вратата му за 1:1.

САЩ можеше да стигне до пълен обрат в мача в 67-та минута, когато Алтидор направи добър пробив и излезе сам срещу Кингсън, но вратарят на Гана успя да му отнеме топката с добър шпагат. В 76-та минута Алтидор изведе зад отбраната на Гана Брадли, който се озова сам срещу Кингсън и стреля, но вратарят успя да спаси. Четири минути по-късно в 80-та Алтидор успя да се пребори с Джон Менса и падайки да стреля към вратата на Кингсън, но топката излезе в аут. Двата отбора не успяха да си отбележат нови попадения до края на редовното време и се стигна до продължения.

Гана стигна до победния гол в срещата в третата минута на първото продължение, когато Асамоа Гиан получи хубав пас, след което овладя добре топката на гърди и с левия крак простреля Хауърд за 1:2.

Гана ще се изправи на четвъртфинала на световното първенство в ЮАР срещу Уругвай, като мачът ще се играе на 2 юли от 21.30 часа на стадион „Сокър Сити”. Гана ще бъде без двама от основните си играчи Андре Аю и Джонатан Менса, които ще бъдат наказани.