Деко окачи бутонките на стената. 36-годишният бразилец с португалски паспорт се сбогува с футбола в един наистина емоционален мач. Пред 50 хиляди души на „Ещадио до Драгао“ отборите на Порто от 2004-а година и на Барселона от 2006-а година направиха зрелищен хикс – 4:4, като по един гол за всеки състав отбеляза голямата звезда на вечерта.

Не бе случаен фактът, че едни срещу други се изправиха именно тези два тима. Точно с тях Деко записа най-големите успехи в кариерата си, като заедно с тях спечели и Шампионската лига. Закономерно участие в демонстративния мач взеха голяма част от звездите на тези състави в лицето на Пауло Ферейра, Жорже Андраде, Кощиня, Маниш, Витор Байя и други за Порто, докато за Барса се включиха, разбира се, Лионел Меси, Самуел Ето'о, Едгар Давидс, Марк ван Бомел, Ейдур Гудьонсен.

В ролята на треньор на Порто влезе Фернандо Сантош, а на каталунците – Хенк тен Кате.

ВИДЕО ОТ МАЧА!

През първото полувреме Деко игра за Порто, а резултатът бе открит още в 3-ата минута чрез Дерлей. Малко след това, в 14-ата минута, Бени Маккарти покачи на 2:0, като този резултат се запази до почивката.

След нея Самуел Ето'о върна едно попадение в 55-ата минута, а Деко, който в тази част защитаваше цветовете на катлунците, възстанови равенството в 57-ата минута. В 62-ата минута обаче Порто отново поведе чрез Янкаускас – 3:2, а Ето'о направи 3:3 само 5 минути по-късно.

За 3:4 се разписа Меси и така Барса за първи път в мача излезе напред в резултата. В 90-ата минута обаче Деко направи 4:4, след като преди това, отново бе облякъл екипа на португалците.

Припомняме, че Деко остави запомняща се диря в историята на Порто, който през 2004-а година, воден от Жозе Моуриньо и с натурализирания португалец в състава си, победи класически Монако на финала на Шампионската лига и спечели най-престижния клубен футболен трофей.

Аналогично бе положението на Деко и в Барселона, където той се очерта като фундаментален елемент в селекцията на Франк Рийкард.