Чили победи Швейцария с 1:0 в мач от група Н на Световното първенство в ЮАР. успехът бе напълно заслужен за южноамериканците, които през целия мач бяха по-добрият отбор, диктуваха темпото на игра и постоянно застрашаваха вратата на Диего Беналио. Успехът за чилийците можеше да бъде и по-изразителен, но в крайна сметка попадението на Марк Гонсалес в 75-та минута донесе трите точки. Голяма заслуга за успеха имаше и червеният картон, който получи Валом Бехрами през първото полувреме и заради който Швейцария игра в намален състав цял час.

Двубоят на „Нелсън Мандела Бей” започна с натиск на чилийците, които още от началото на мача показаха желанието си за победа. На няколко пъти Диего Беналио трябваше да се намесва решително, за да запази нулевото равенство.

В ключова се превърна 30-та минута. В нея предизвиканият с няколко нарушение Валом Бехрами, удари леко с лакът в лицето Артуро Видал, което не остана незабелязано за съдията Халил Ам Гамди, който без да се замисли даде червен картон на футболиста на Байер Леверкузен, който остави съотборниците си с човек по-малко на терена.

Решението на Ал Гамди повлия на отбора на Отмар Хитцфелд, който се прибра още повече. Все пак, чилийците не успяха да отбележат гол и двата отбора се оттеглиха на почивка при 0:0.

Валдивия и Марк Гонсалес влязоха в игра на почивката на местата на Артуро Видал и Умберто Суасо и това решение на Марсело Биелса даде своя резултат. Още в 49-та минута топката бе във вратата на Чили, но голът не бе зачетен. Удар на Алексис Санчев извън наказателното поле на Швейцария попадна в мрежата, но при удара трима негови съотборници бяха в засада, като един от тях повлия на ситуацията, заради което страничният съдия вдигна своя флаг.

Последва още по-сериозен натиск на чилийците, които не даваха на своя съперник дори да погледна към вратата на капитана Браво. След редица пропуски, най-сетне се стигна до 75-та минута, в която Марк Гонсалес материализира усилията на своя отбор и вкара за 1:0.

Друга резервата Паредес получи добър пас и успя да се измъкне отдясно на излезлия напред Диего Беналио. От аутлинията Паредес центрира перфектно към Марк Гонсалес, който с глава майсторски вкара в опразнената врата.

След гола, Паредес на няколко пъти пропусна страхотни шансове да реши всичко в мача, но ударите му бяха неточни. Швейцарците изненадващо можеха да стигнат до изравняване в даденото от съдията продължение, но изведеният на отлична позиция Ерен Дердийок стреля в аут.

Така в крайна сметка чилийците записаха втора победа от два мача и имат пълен актив от 6 точки, който обаче все още не ги прави сигурни за мястото им в следващата фаза. Швейцария е с 3 точки след успеха над Испания в първия кръг, а европейският шампион и Хондурас са с нулев актив, като по-късно тази вечер излизат помежду си. В последния кръг Чили и Испания излизат един срещу друг, а другият мач ще противопостави Швейцария и Чили.