Отборът на Чили записа резонна победа в първия си мач от груповата фаза на Мондиал 2010. Възпитаниците на Марсело Биелса се наложиха с минималното 1:0 над абсолютния аутсайдер Хондурас. Единственият гол в мача реализира Хуан Босежур през първото полувреме.

Двубоят, който бе определян за един от най-безинтересните в шампионата, наистина не предложи много интересни моменти за зрителите на стадион „Мбомбела”.

Футболистите на Хондурас не успяха да надскочат себе си и не съумяха да застрашат нито веднъж сериозно вратаря на „ла роха” Браво.

Двубоят започна с натиск на Чили, който пресираше своя противник и логично положенията пред вратата на Хондрурас не закъсняха. Още в третата минута Фернандес отправи опасен удар от фаул, но топката мина на сантиметри над напречната греда. Последваха нови няколко положения за Чили, но Валдива и Видал също не сполучиха.

Логичното все пак се случи в 34-ата минута, когато тимът на Биелса успя да вземе заслужена преднина. След атака отдясно и добро центриране на Исла, топката бе избита от бранител на Хондурас. Коженото кълбо обаче попадна право в тялото на Хуан Босежур, който вкара топката в мрежата. В ситуацията останаха съмнения за игра с ръка на нападателя, нов крайна сметка голът бе зачетен от главния арбитър Еди Майлет от Сейшелските острови.

През първата част футболистите на Хондурас отправиха само един удар, който обаче не представляваше проблем за Браво.

През второто полувреме ситуацията на терена не се промени особено и отборът на Чили продължи да диктува темпото. „Ла роха” успя да стигне до нов гол, който този път бе отменен правилно заради засада на Валдивия.

Така Чили поведе в класирането в Група H преди другия мач днес между тимовете на Испания и Швейцария.