Мениджърът на белгийския гранд Андерлехт Венсан Компани заяви, че е "отвратен" от расистка обида, която му е била отправена от феновете на ФК Брюж по време на голямото дерби на местното първенство, което завърши 2:2.

35-годишният бивш централен защитник на Манчестър Сити заяви още, че някои от футболистите и други хора от щаба му също са били обиждани.

"Напуснах стадиона отвратен! Моят щаб, както и аз, бяхме обиждани през цялата среща. Расистки обиди бяха насочени и към играчите на терена", заяви Компани пред телевизия Eleven.

"Денят завърши много зле. Отидох след мача при моите хора, моя екип, хората, които са важни за мене. Просто не трябва да позвoляваме това да се случва постоянно, не бива да позволяваме да се случва изобщо", каза още Компани.

От противниците в мача ФК Брюж осъдиха поведението на хората от трибуните.

"Тези индивидуални прояви на определени хора не представляват ценностите и стандартите на нашия клуб и нямат място на стадион Ян Брейдел, написаха от ФК Брюж в Туитър.

Бранителят на Андерлехт Уесли Худ заяви, че обидите от какъвто и да е характер "не могат да бъдат част от футбола".

"Tакива неща не трябва да се случват тук. Разбира се, не можем да променим толкова много хора, но натискът срещу това трябва да дойде от Лигата и от манталитета на самите граждани", заяви Худ.

Белгийският национал Ромелу Лукаку призова за реакция от футболните власти.

"Икона като Венсан Компани беше обиждан заради цвета на кожата. Това е прекалено! Вземете мерки сега! ", написа Лукаку в профила си в Instagram.