Футболните асоциации на Англия, Шотландия, Северна Ирландия, Уелс и Република Ирландия обявиха съвместен интерес за домакинство на Европейското първенство през 2028-а година, съобщиха всички те в свои прессъобщения.

Великобритания и Република Ирландия още през миналия месец обявиха съвместните си планове, че ще подадат документи за домакинство на Евро 2028, след като преди това имаха намерение да поискат Световното първенство през 2030-а година. Но след като се убедиха, че подобно намерение ще бъде трудно за реализация, те се отказаха от този план.

"Правителствата на Обединеното кралство, Република Ирландия, Шотландия и Уелс потвърдиха подкрепата си за изграждането на обща кандидатура. Трябва да се има предвид, че изпълнителната власт на Северна Ирландия до момента не е обсъждала официално тази опция, ни служителите там продължават да наблюдават процеса“, се казва в съвместно изявление на страните.

"Надяваме се, че през следващите месеци ще успеем да доразвием нашите предложения, при условие, че УЕФА даде пълната спецификация за това какво и как трябва да се направи. Това включва дискусии с евентуални градове-домакини на мачовете, също така и стадиони. След това ще можем да определим и предложим на УЕФА нашата визия за оптимален турнир, модел на провеждането, както и ясен баланс за необходимите разходи", пише още в изявлението.

УЕФА през октомври миналата година обяви, че страните, които имат интерес да получат домакинство на Евро 2028, трябва да потвърдят това до 23-и март, което е днес. Списъкът с кандидатите ще бъде обявен през април, а домакинството ще бъде определено през септември тази година.

Първите и минимални изисквания са поне 10 стадиона на разположение, като един от тях трябва да има капацитет от 60 хиляди места, два с по 50 хиляди.

От УЕФА също така уточниха, че ако повече от две страни кандидатстват за Европейско първенство, не се гарантира директно класиране за домакина, каквато е практиката. Европейското през 2024-а година ще се проведе в Германия.