Един от най-великите футболисти за всички времена – Пеле, отдаде почит към починалия във вторник легендарен английски вратар Гордън Бенкс. Бившият бразилски нападател отчете, че спасяването, което Бенкс прави след негов удар на Мондиал 1970-а е „едно от най-добрите”, които някога той е виждал.

Бенкс, световен шампион с Англия за 1966-а година, почина в съня си на 81-годишна възраст.

Бившият страж на Англия, Стоук Сити и Лестър е помнен като един от най-добрите на позицията си, но също така е бил много близък с бразилската легенда. Именно Пеле потвърждава, че далеч не това спасяване е единственото общо помежду им.

„За много хора техните спомени от Гордън Бенкс са свързани със спасяването му срещу мен през 1970-а година в Мексико. Разбирам ги и защо. То бе едно от най-добрите, които съм виждал в реалния живот и след хилядите мачове, които съм изгледал. Когато си футболист, ти знаеш точно как искаш да удари топката, за да влезе. Ударих с глава, както исках и се надявах да е точно там, където искам. Така и стана и бях готов да празнувам. Тогава дойде този човек, който изскочи като „син фантом”. Дойде отнякъде и направи нещо, което не повярвах, че е възможно. Изби топката над гредата, а аз не вярвах какво видях. Дори сега, когато го гледам, продължавам да недоумявам”, написа Пеле във Facebook.

„Вкарвал съм толкова много голове в живота ми, срещу много хора, но когато ме срещат винаги ме питат за това спасяване. Моят най-голям спомен обаче с него е нашето приятелство. Той бе толкова топъл и добър човек, както за мен, така и за много други. Точно затова съм радостен от това му спасяване, тъй като даде начало на едно прекрасно приятелство. Това приятелство е като съкровище. Изпитвам огромна болка в сърцето днес и поднасям своите съболезнования към цялото семейство на Бенкс. Фамилия, от която той бе толкова горд. Почивай в мир, приятелю! Да, ти беше магичен вратар, но ти бе нещо много повече. Ти беше невероятно човешко същество”, завърши Пеле в социалните мрежи.