Нищо чудно да са го синхронизирали – световната премиера на блокбъстъра с Мат Деймиън „Великата стена“ и наближаващият старт на Китайската футболна Суперлига. При положение, че предлагаш смели оферти на Жозе Моуриньо, притежаваш треньор световен шампион и куп други, не по-малко признати, искаш Рууни, вече си привлякъл имена като Тевес, Хълк и Оскар – е, колко му е да стиковаш нещата с някой холивудски продуцент и допълнително да привлечеш фокуса към най-многолюдната страна. Към нейната история. И към историята, което тепърва ще пише, благодарение на звездната си футболна лига.

Страшно много се изписа, а това е само началото около новия бум, който редица китайски футболни клубове предприеха. Започващото още този уикенд в ефира на Mtel Sport2 първенство със сигурност ще надхвърли рутинния интерес. Този, който вече все пак няколко години съществува, но на този етап бе продиктуван най-вече от залагащите, които бяха супер благодарни от ранните като начален час мачове, на които можеха да пробват късмета си. Това с часовете си остава, което пък от своя страна прави още по-любопитна новата Суперлига. Почти без каквато и да е конкуренция в тв-ефира, в повече от удобно време – преди и около обед.

Интересът в един момент се измести сякаш изцяло към сагата около привличането на Карлос Тевес. Аржентинецът счупи всякакви рекорди с 71-милионната си в паунди сделка с Шанхай Шенхуа, но далеч не е единственото интересно име. В тима вече стара пушка е Обафеми Мартинс – бившия нападател на Интер, Нюкясъл и Рубин. Хълк, Оскар и Рикардо Карвальо пък са звездните остриета на другия тим от мегаполиса – Шанхай СИПГ. И още изреждане, нищо повече – Есекиел Лавеци, Аксел Витсел и Алешандре Пато – съотборници в Тианджин Куанджиян. Тук прибавяме и горещата новина от вчера – привличането на една от големите звезди преди години на нашия ЦСКА Жуниор Мораеш в същия тим. Мораеш със сигурност ще събере още и още зрители у нас. В другия Тианджин Теда – след десетгодишен престой в Челси пристана Джон Оби Микел, бившият нападател на Порто и Атлетико М Джаксън Мартинес с втори шанс след слабия първи сезон в Гуанджоу Евъргранде. И още – Грациано Пеле, не на последно място Алекс Тейшейра, както и доскорошното торпедо на Галатасарай Бурак Йълмаз.

Дотук с играчите, има още доста, въпреки наложените ограничения от местната федерация. Общо трима чужденци, плюс един от азиатския континент, но едновременно на терена могат да бъдат само трима, които не са с китайска националност. Натежахме с имената, но нека още веднъж припомним и обобщим и треньорските светила – някои все още търсят големите успехи, но са утвърдени футболни имена - Луис Фелипе Сколари, Андре Виаш-Боаш,Густаво Пойет, Пикси Стойкович, Пачеко, Феликс Магат, Фабио Канаваро и други. Няма как всички тези накуп да не повишат нивото на местния футбол. Да не обогатят с опита си местната дисциплина и трудолюбие. И може само да изчакаме и да се надяваме, какъв би бил крайният ефект от тази сплав.

Дълги години Китай търсеше по-заобиколен начин преоткриването на футбола и попадането под световните прожектори. Започна се с турнетата на водещите европейски тимове, които всяко лято чинно отскачаха напук на часова разлика, аклиматизация за да играят контроли с местни тимове. Още през 2009 година финала за Суперкупата на Италия прати Интер и Лацио да го играят на националния стадион в Пекин. На следващата година пак. И после пак. Преди две години пък бе в Шанхай, а междувременно и други подобни европейски официални мачове се проведоха там. От две години безропотно грандове като Реал Мадрид и Барселона започват мачовете си в не много уютното обедно време в Испания, само и само да са в „прайм-тайма“ на китайския футболен фен. Вече няма уважаващ своята китайска аудитория футболен клуб, който да няма и китайска версия на клубния си сайт. Накратко – по-добре да се съобразяваш с Китай, преди Китай да е спрял да се съобразява с теб. Вероятно една от новите логики, властваща в световния футбол.

С два мача стартира в програмата си Mtel Sport2 шоуто от Далечния Изток. Гуанджоу Фули срещу Тианджин Куанджиян директно в събота от 9.30 и Шанхай Шенхуа срещу Джиангсу Сунинг на другия ден, 5 март, от 13.35.

Отборът на Тевес ще опита от първите мачове да даде заявка за титла, която в момента е притежание на Гуанджоу Евъргранде. Дали ще бъде толкова лесно? Или кръг след кръг ситуацията ще се оплете, по подобие на традиционната игра „го“ - винаги сме се чудили къде е логиката в тези черно-бели пулове, но тази игра съществува от преди над 4300 години, така че е нелепо да вкарваме съмнение в нейната правилна структура.

Сега обаче е време за футбол. Китайски футбол. С много латиноамерикански и европейски привкус. Да видим!