Гиганти превзеха половината площ на централната влакова гара в Цюрих. Това не е сцена от футуристичен филм, а най-голямата инсталация на открито, която домакините от Швейцария построиха за започващото европейско първенство по футбол.

Тя представлява грамадни копия, близо сто пъти по-масивни от оригиналите си на 12 капитани на национални отбори. Кой знае защо е преценено да отпаднат четири от финалистите, може би поради липса на достатъчно пространство във фоайето на гарата.

Някак нетипично обаче за швейцарския манталитет, инсталацията се монтираше до късно вечер в петък – само ден преди старта на Евро 2008. Сериозен проблем бе създало обличането на фанелката на холандския пластмасов играч.

Затова дошлите вече фенове от целия континент, ползващи най-голямата гара в страната за разпределение на своите крайни дестинации се промушваха зад загражденията за да опитат да щракнат наистина изумителното скулптурно дело, представляващо един събрал се в кръг и леко приведен тим, сякаш минута преди началото на мача и изричащ своите окуражителни думи.

Снимки: Ники Александров, Швейцария, Gong.bg