Бранителят на Ливърпул Върджил ван Дайк вече не е сред фаворитите на буукмейкърите да триумфира в надпреварата за Златната топка. Причината е, че яростната каталунска медийна кампания очевадно е дала резултат, след като стана ясно, че футболистът на Барселона и звезда на световния футбол Лионел Меси вече е избра за победител.

Каталунското издание Mundo Deportivo написа, че представители на France Football са пътували до Барселона през уикенда за интервю с аржентинеца, а това е ясен знак, че той ще бъде победителят.

Златната топка с вече предопределен победител?

Месеци наред европейският шампион с Ливърпул и финалист за Лигата на нациите – Върджил ван Дайк, бе считан за фаворит №1, докато носителят на титлата в Испания и провалил се за пореден път с Аржентина на Копа Америка Лео Меси бе считан за втори подгласник.

Лионел Меси

източник: Gulliver/GettyImages

Причината за доверието към холандеца бе звездното му представяне през сезона, което включва и зловещия шамар срещу Барселона с 4:0, след като каталунците победиха в първата среща съперника с 3:0, на полуфиналите в Шампионската лига, след който дойде и триумфът в Шампионската лига.

Лионел Меси

източник: Gulliver/GettyImages

Именно тази медийна пропаганда, като че ли е отказала Ван Дайк да присъства на церемонията, която ще е на 2-и декември. Кристиано Роналдо, който е другият петкратен носител на приза, е трети избор за печеливш, макар да спечели Лигата на нациите с Португалия, а също така помогна на Ювентус да стане шампион на Италия.

По-рано през седмицата, нападателят на Реал Мадрид Еден Азар заяви, че най-нормалното нещо е през тази година наградата да отиде в играч на Ливърпул. „Бих я дал на футболист в Ливърпул. Мане, Салах или Ван Дайк я заслужават. Ако Садио беше спечелил Купата на африканските нации, тогава нямаше да има дебати. Мо, който е мой приятел, също може да я вземе. Ще бъде добре за африканския и английския футбол”, призна Еден Азар.