Марко ван Бастен напусна поста старши треньор на Аякс, след като не успя да класира отбора за Шампионската лига през следващия сезон. Ван Бастен води тима от Амстердам по-малко от година, след като седна на горещия стол миналия юли. Преди това той заемаше поста национален селекционер на Холандия в продължение на цели четири години.

44-годишният специалист ще бъде наследен от досегашния си асистент Джон ван`т Шип, който ще води Аякс в последния мач от сезона. Грандът остана на трето място в класирането и това не може да се промени дори и при победа.

В изявлението на клуба се казва, че Ван Бастен не е успял да изпълни поставените му цели като треньор, и смята, че няма да се справи с тях по-добре догодина. Бившият голмайстор на Холандия е взел решението да си тръгне още в неделя, след загубата от Спарта Ротердам с 0:4, в резултат на което клубът отпадна от борбата за Шампионската лига.

„Как, за Бога, е възможно да не успеем да победим Спарта, когато знаем, че това е необходимо?!,” попита Ван Бастен след мача. „Вярвах, че ще вземем добър резултат, но за пореден път моят отбор изглеждаше уплашен. Не успяхме да са подготвим. Това е неприятно и изненадващо.”