Уругвайският народ отбеляза подобаващо класирането на националния отбор на полуфиналите на световното първенство по футбол. Веднага след победното попадение в дузпите на Себастиан Абреу хиляди фенове щурмуваха както улиците на столицата Монтевидео, така и на по-малките градове и села.

Уругвайското небе светна от фойерверките, а тишината бе пронизана от радостни възгласи, песни, клаксони и звук от вувузели. Непознати се прегръщаха от радост.

„Благодарим ви момчета за това незабравимо световно първенство”, написа един от водещите вестници. Друг излезе със звучното заглавие „Уругвай вече спечели”.

Местен журналист, обзет от всеобщата истерия, описа най-точно ситуацията в малката южноамериканска държава, дала толкова много на футбола: „Невероятно! Несравнимо! Финал за сърдечен удар!”.

Плачейки от радост, млад фен заяви, че „това е сън” за уругвайците. И е прав. Уругвай, с население от 3,5 милиона души, не е достигал до полуфиналната фаза на световните първенства от 1970 година насам.

С това двете титли от 1930 и 1950 година изглеждат наистина позабравени. Спомените за тях се върнаха и вече уругвайските мечти са насочени към полуфинала срещу Холандия.