Вечното дерби на футболна на Украйна между тимовете на Шахтьор Донецк и Динамо Киев ще се изиграе още втория кръг на първенството. Дали поради по-малката като численост елитна група там и изиграването на по четири мача помежду отборите, дали поради факта, че грандовете почти всеки път се засичат и в турнира за купата, а често играят и мач за Суперкупата, дали пък просто поради факта, че този мач изпъква над всичко друго в Украйна...факт е, че сякаш мине не мине малко време и Динамо-Шахтьор е на хоризонта.

Само преди дни Шахтьор спечели Суперкупата след успех с 2:0, двубоя се игра в Одеса и някак протече и завърши резонно с оглед на предварителните очаквания. Като цяло се затвърди впечатлението, натрупано не само от последния сезон, а като цяло от последното десетилетия. Доминация на донбасци, с леки двугодишни трусове след края на ерата Мирча Луческу. Но последната година нещата отново влязоха в релси. Дали Суперкупата е показателна и пътеводителна за предстоящите месеци, може само да се гадае. Но в съчетание с мач още във втория кръг, при нов успех за Шахтьор вече могат да се направят някакви изводи.

Двата тима, които са хегемони на родна почва стартираха с победи в първия кръг. Шахтьор се справи с Ворска Полтава с класическото 3:0. Попаденията реализираха Факундо Ферейра, Марлос и Патрик. Динамо от своя страна победи с 2:1 у дома Черноморец Одеса. Шепелев и Ярмоленко бяха точни за динамовци.

Шахтьор почти няма промени в състава от миналия сезон. Взе се грузински защитник от Черноморец Одеса, няколко млади момчета от юношите също са в тима, но напусна опитния бранител Кучер. И нека не пропускаме ней-важния елемент: емблематичната фигура за цялото настояще на Шахтьор – хърватина Дарио Сърна стартира своя сезон №14, отдавна вече и с капитанската лента на отбора! Такава преданост към даден клуб е изключителна рядкост в съвременния футбол, Дарио е отхвърлил десетки оферти през годините и преживя всички върхове и падения на отбора. През миналата година, веднага след края на Европейското първенство, където той изведе с лентата Хърватия за рекордния мач №134 с националната фланелка, той обяви оттеглянето си. Но продължи с Шахтьор още и още. И спечели още една титла. Световен футболен феномен, дори заради когото си струва тази вечер от 19.30 да изгледате прякото предаване в ефира на Mtel Sport 2.

Динамо Киев от своя страна направи куп промени спрямо миналата година. Александър Хацкевич оглави състава, Ребров напусна. В състава се върнаха Мбокани от наем и Олег Гусев. Както и полякът Кедзиора, който също е ново попълнение в редиците на Динамо. В контролите Динамо срещна не толкова добри съперници и не е чак толкова ясно какво ще е състоянието на футболистите в първите по-напечени мачове в Украйна. Тимът от Донецк пък се представи отлично в предсезонните контроли, но това, което може да се отчете е допускането на доста попадения в мрежата, както и в същото време вкарването на доста голове.

В крайна сметка дербито ще е повече от интересно, с леко предимство за домакините, ако може да се счете, че в тази класика на Украйна има фаворит.