Европейската футболна асоциация (УЕФА) е получила писмената оставка на Мишел Платини от поста президент, се казва в прессъобщение от Нион.

Днес Арбитражният съд по спорта (КАС) намали наказанието на Платини от 6 на 4 години лишаване от право да участва в управлението на футболни процеси и намали глобата му от 80 хиляди швейцарски франка на 60 хиляди.

УЕФА е приела вече решението на КАС да бъде прекратена футболната дейност на Мишел Платини за четири години. Също така получихме и заявлението на Платини за неговото намерение да напусне поста президент на УЕФА, се казва в прессъобщението на Европейската футболна асоциация.

"Изпълнителният комитет на УЕФА ще се събере на 18-и май рано сутринта в Базел, за да обсъди следващите стъпки на нашата работа, в това число и планираните евентуални следващи избори за президент. Уточняваме, че при това положение временно изпълняващ длъжността президент на УЕФА няма да бъде назначаван".

На 9-и януари тази година Комисията по етика на ФИФА обяви публично свое решение от 21-и декември, в което се казва, че Платини и Сеп Блатер- вече бивш президент на ФИФА, са лишени от правото да упражняват дейност във футбола за по 8 години всеки. В последствие Апелативната комисия на ФИФА е намалила наказанията на въпросните двама ръководители на 6 години.

Както се знае, причината за наказанията бяха трансфер на 2 милиона швейцарски франка от сметка на ФИФА към Платини през 2011-а година, обяснена не особено убедително, че става дума за плащане на консултантски хонорар със задна дата./БТА