Швейцарската федерална прокуратура подозира бившия президент на Световната футболна федерация (ФИФА) Сеп Блатер и бившия шеф на УЕФА Мишел Платини в измама по дело за корупция във ФИФА, съобщи Асошиейтед прес. Според материалите по откритото по-рано дело бившите ръководители на световния футбол са заподозрени в лошо управление и присвояване на средства, както и в фалшифициране. Сега разследването е разширено и включва подозрения за измама.

"През ноември федералната прокуратура информира страните, че въз основа на настоящите данни от разследването дава нов ход на производството. Оттогава Блатер и Платини са заподозрени в измама", се казва в изявление на прокуратурата. В Наказателния кодекс на Швейцария измамата с цел лична изгода се наказва с глоба или лишаване от свобода до пет години.

През есента на 2015 година Швейцарското федерално бюро по правосъдие заведе дело срещу тогавашния президент на ФИФА Блатер по подозрение за незаконен трансфер през 2011 година на 2 милиона швейцарски франка на Платини, тогавашен шеф на УЕФА. Платини представя фактури за извъндоговорни заплати за работата си като съветник на Блатер по време на първия му президентски мандат (1998-2002). Платини и Блатер отричат вината си.

Арбитражната камара на Комитета по етика на ФИФА на 21 декември 2015-а отстрани Блатер и Платини от футбола за осем години. На 24 февруари 2016-а ФИФА намали срока на санкцията на шест години. Блатер и Платини подадоха жалби до Спортния арбитражен съд (КАС), който намали наказанието на Платини на четири години и отхвърли жалбата на Блатер. Впоследствие французинът оспорва решението в швейцарски федерален съд, но жалбата му беше отхвърлена.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.