Швейцарската футболна лига обяви по-рано, че обмисля да наложи забрана за гостуващите фенове след серия от мачове, белязани от насилие и неподходящо поведение.

В свое изявление СФЛ заяви, че нейната комисия е обсъдила вероятни мерки за справяне с неприемливото поведение на футболните срещи. „В опит да предпазим мирните фенове, се обмисля затварянето на секторите за гостуващи фенове“, предупредиха от Лигата. СФЛ каза, че няколко скорошни инцидента с привърженици на гостуващите тимове са станали причина за дискусията „особено безпощадното и осъдително поведение на определени извършители на насилие на стадиона по време на дербито на Цюрих“.

Съботното зрелище, завършило при равенство 3:3 между Грасхопърс и Цюрих, наблюдавано на живо от 15 700 фенове на стадион „Лецигрунд“, станало свидетел на това как фенове на гостите слезли на лекоатлетическата писта около терена и хвърлили пиротехника по посока привържениците на Грасхопърс. „Клубовете и СФЛ не могат да и няма да толерират повече подобни действия, които водят до огромни щети за швейцарския футбол като цяло, и следователно изследват регулаторната гъвкавост за затваряне на секторите за гостуващи фенове“, допълниха от СФЛ.

Изпълнителният директор на Лигата Клаудиус Шафер заяви, че клубовете изчакват „ясен сигнал“ от фенклубове, порицаващи подобно поведение. Базел води в швейцарската Суперлига след 11 от 36-те кръга. Действащият шампион Йънг Бойс, който е участник в груповата фаза на Шампионската лига, е на втора позиция в таблицата.