Главният прокурор на САЩ Лорета Линч разкри, че обвиненията срещу арестуваните по-рано днес членове на ФИФА ще бъдат основно за подкупи, които са били раздавани, за да може Република Южна Африка да получи Мондиал 2010.

Днес седем официални лица от световната футболна централа бяха задържани от швейцарската полиция по подозрения в измама, рекет и пране на пари.

Министерството на правосъдието в САЩ пусна изявление преди пресконференцията, дадена от Линч, в което твърди, че изборът на РЮА за домакин на Световното първенство преди 5 години е бил повлиян от пари под масата, а ситуацията с президентските избори във ФИФА през 2011 година.

„Обвиненията включват плащането и получаването на подкупи във връзка със спонсорирането на Бразилската футболна федерация от американска компания за спортно облекло /“Найк“ - б.р./, избирането на страна домакин за Световното първенство през 2010 година и изборите за президент във ФИФА през 2011 година“, гласи съобщението.

„Година след година официалните лица във футбола получават подкупи от спортните маркетинг компании“, заяви после Линч.

„Тези хора носят отговорност за всяко едно равнище на играта... Вместо това те са променили приоритетите си, за да получат лична полза. Говорим за високопоставени служители във ФИФА“, допълни главният прокурор на САЩ.