Ясно – Григор, тенис, това са нещата, от които се вълнуваме този уикенд. Но европейското футболно колело си се върти, дори индийското се завъртя, макар и малко на бавни обороти. Вчера бе деня на големите дербита, днес акцентираме върху предстоящото в Русия. Защото там играят лидерите.

Така се случи, че преди този 17 кръг на Премиер лигата това са Локомотив Москва и Зенит. За тима от Санкт Петербург в много голяма степен това бе очаквано като прогнози преди началото на сезона. Знаеше се, че отбора на Роберто Манчини ще гони титлата от началото до края. Тепърва ни предстои да разберем, дали ще успее в мисията си. Виж, за Локомотив, особено присъствие баш на върха в началото на втората половина на битката, донякъде е неочаквано. Там по-скоро бе логично да очакваме съгражданите на московчани – ЦСКА или Спартак. В съботния ден и „армейците“ и шампионите взеха свои важни гостувания, все с по четири гола във вратите на противниците. ЦСКА надви с 4:2 СКА Хабаровск, а Спартак бе още по-убедителен – 4:1 над Краснодар, който от своя страна демонстрираше съвсем прилично предтавяне до този момент. И по този начин нажежиха още повече ситуацията преди днешните два мача.

В ефира на Mtel Sport1 от 13.00 часа е прякото предаване на двубоя Анжи – Локомотив. Наглед лесна задача за водачите, тъй като тимът от Каспийск е на предпоследното място в класирането. Но най-скорошната статистика показва, че в последните си три мача Анжи е спечелил 7 от 9 възможни точки с която е избегнал последната позиция. Този възход вероятно се има предвид от далеч по-стойностния тим на Локомотив, сега остава да разберем кое ще надделее: класата на гостите, техните далеч по-големи амбиции или силата на волята, която явно показват напоследък от Анжи в опитите си да се измъкнат от тресавището на изпадащите? Цели две абсолютно основателни причини този мач да бъде изключително непредсказуем.

От 18.00 пък започва Зенит – Тосно. Естествено, петербургци ще знаят изхода от мача на своя основен противник в борбата за първото място. Една грешна стъпка на Локо Москва би била допълнителен стимул. Но какво повече биха могли да имат като настървеност звездите от Зенит, след като клуба не е записвал победа от пет поредни кръга насам?! За последно Зенит е побеждавал през втората половина на септември, тогава бе лидер, но последва пълен крах – пет мача без успех, две загуби сред тях – шокираща домакинска от Арсенал с 0:1, и доста унизително също домакинско крушение от Локомотив с 0:3! Ясно е, че е назрял момента тази черна серия да свърши – предстои мач ст. Крестовский в Санкт Петербург срещу един от аутсайдерите Тосно. Вариантите са два – или Зенит ще се отпуши и някой, в случая Тосно, ще го отнесе яко на гърбицата си или с нова издънка нещото и ситуацията в клуба могат да се разклатят вече много мощно? Срещата ще се излъчва директно в ефира на Mtel Sport2 и преди няколко седмици не би предизвикала особен интерес, сега обаче събитията довели до слабата форма на Зенит и все по-лютата битка за златото, в която се върнаха ЦСКА и шампионите от Спартак предвещава повече от емоционална футболна наслада.