Румънското Министерство на вътрешните работи е санкционирало частната компания, която отговаряла за линейките по време на злополучния мач между Динамо Букурещ и Виторул. Липсваща екипировка и лекарства с изтекъл срок на годност станаха причина за смъртта на полузащитника Патрик Екенг, който колабира на терена и не можа да получи адекватна първа помощ.

Трагичната случка се разигра в петък, като камерунският национал се свлече на терена в 62-ата минута. Два часа след инцидента от болницата, в която бе откаран, обявиха неговата кончина.

Гибелта на Екенг даде повод на Световната организация на професионалните футболисти, ФИФПро, да публикува изявление, в което се усъмни относно спазването на мерките за безопасност в страната. „Ясно е, че някои румънски клубове от доста време неглижират своите медицински центрове“, се каза вътре.

Като следствие на това румънското вътрешно министерство нареди проверка на частната кампания, чийто права са спрени за поне 30 дни и наложи глоби за над 4 хиляди евро. Проверката обхвана както апаратурата в линейките, така и професионалната квалификация на екипите в тях. Резултатите от нея са били повече от стряскащи – дефибрилатори с изтощени батерии, както и наличието на лекарства с изтекъл срок на годност.

Очаква се по-късно днес да бъде публикувано и становището от аутопсията на Екенг, чийто агент по-рано критикува късната реакция на линейките, които са били на стадиона.