Центърът за борба с корупцията в Молдова вчера е извършил редица проверки, обиски и в крайна сметка и арести при президенти на клубове, треньори, директори на школи, мениджъри и футболисти.

Проверката е предизвикана от сериозните подозрения, че в Молдова съществува организирана престъпна група, която се занимава с уреждане и договаряне на мачове, манипулирани на крайни резултати и залагане в незаконни букмейкъри.

В списъка на заподозрените при проверката са попаднали 11 човека, четирима от които бяха задържани за 72 мача, изпратени в изолатор, а двама са разпитвани. Сред заподозрените има футболисти от пет клуба в местната Национална дивизия, а при доказване на вината ги грози затвор между 2 и 6 години според местния Наказателен кодекс.

Същата тази криминална група е заподозряна в печалбата на стотици хиляди долари от залагания на около 20 мача, които са били с предварително известен изход или с определени събития, които трябва да се случат. Трябва обаче да се подчертае, че Молдовският център за борба с корупцията е получил сигнала от Европол- Европейска полицейска служба с акценти в своята работа борбата сатероризма, превенция на нелегалната търговия с оръжие, борба санаркотрафика,адетската порнографияаиапрането на пари.

"Смята се, че изпълнителни ръководители, треньори, мениджъри, футболисти и други посредници са част от доста по-голяма система, вероятно излизаща извън границите на Молдова', се казва в изявление на Европол.

По информация на службата има един мач, за който са били заложени между 10 и 20 хиляди евро в азиатски букмейкър, което е предизвикало интереса на разследващите. Има се предвид ниския жизнен стандарт на населението в бившата съветска република, както и неособено популярните мачове от тази страна за широката публика по света. На този фон сумите наистина са стряскащи. Периодът, в който се прави проверка на тези 20 мача, е от юли насам.

Вече станаха ясни и имената на четиримата, които са задържани в ареста. Това са вицепрезидентът на Сперанца (Ниспорени) Сергей Которобай, старши треньорът на същия клуб Юрий Осипенко, старши треньорът на ФК Кодру (Лозова) Денис Калинков и бившият главен мениджър на Динамо-Ауто Александър Новак. Которобай преди да се премести в Сперанца е бил генерален директор на играещия във втора лига на страната Интерспорт-Арома.

В момента в първенството на страната води най-успешният местен тим- Шериф (Тираспол), който е спечелил 18 от всичките си 20 мача от юли насам. На последното място е Кодру Лозова със 17 загуби от 21 мача и голова разлика от минус 55 гола.