Селекционерът на Люксембург Гай Елер разкри, че е имал предчувствие, че дългият период без победа за неговия тим е на път да приключи. След успеха над Беларус в събота обаче, наставникът заяви пред официалния сайт на УЕФА, че това се е случило дори по-бързо от очакваното.

Фонс Левек бе героят за отбора на държавата-джудже, който заби единствения гол след центриране на Даниел Да Мота. Така Люксембург прекъсна черната серия от 55 мача без спечелена точка, девет от тях в квалификационна група G за Евро 2008, където е и България.

„Поздравления за моите футболисти,” заяви Елер. „С едно изключение (Марио Мюч), нашият тим е съставен от аматьори. Ние винаги сме аутсайдери и рядко имаме възможност да победим, но мисля, че успехът ни е заслужен. Преди десетина дни споменах, че победата не е далеч, но нямах представа, че ще се случи толкова скоро.”

Капитанът на Княжеството Себастиен Реми коментира: „Трудът, който положихме най-накрая се отплати и за нас удовлетворението е огромно. Работихме цяла седмица за това. В последните пет минути вече нямах търпение реферът да свири край. След това топката стигна до мен, аз подадох към Даниел и очаквах от него да убие още няколко важни секунди. Исках да го напсувам, когато той центрира – добре, че не го направих.”

Именно след това центриране, Фонс Левек отбеляза едва втория гол за Люксембург в евроквалификациите. „Когато видях, че Даниел ще центрира, се придвижих към далечната греда,” разказа 25-годишният голмайстор. „Успях да стигна до топката и я промуших през ръцете на вратаря право в мрежата. Магия.”

Следващият шанс да повторят магията, момчетата от Люксембург ще имат у дома срещу Румъния в сряда. България може да стиска палци на малкия аматьорски тим, тъй като ако измъкне поне точка от лидера в групата, това ще върне шансовете на „трикольорите” за класиране на Евро 2008.