Ръководството на Кипърската футболна федерация обяви, че е предотвратило безсрочната стачка на елитните рефери в станата поради опасения за личната им безопасност след предполагаемия взрив с бомба в кола, принадлежаща на майка на местен съдия.

От централата информираха, че след два дни на разговори и много "сериозно обмисляне" са довели до съгласието на реферите да се върнат на работа веднага, преди мачовете от първа дивизия преззи уикенда.

Обявената в понеделник стачка доведе до отлагането на един мач от четвъртия кръг на кипърското футболно първенство през същия ден.

Според съобщението от футболната федерация, ще се търсят срещи както с министъра на правосъдието, съвместно с футболните съдии, така и с началника на полицията, за да се очертаят "конкретни предложения" за гарантиране на безопасността на реферите.

Президентът на кипърската централа Йоргос Кумас e изпрати. писма до всеки от президентите на 14-те отбора от първа дивизия с молба да допринесат за "облекчаване на напрежението", като предприемат конкретни мерки, които не е задължително да бъдат оповестени.

"Кипърската футболна федерация потвърждава решимостта си да подкрепя реферите при изпълнение на техните задължения и осъжда всички действия, насочени срещу тях и членовете на техните семейства", се казва в изявлението.

Съдиите обявиха, че вече им е омръзнало да стават мишени на престъпни действия срещу себе си, техните семейства и имущество заради "калпаво съдийство", по думите на някои фенове, пише агенция АП.

Реферите твърдят, че нито една от множеството атаки срещу тяхната собственост не е била разкрита./БТА