Българският треньор Станимир Стоилов е една от най-уважаваните футболни личности в Казахстан, но след снощната загуба на Астана от Атлетико Мадрид той беше разкритикуван от местните специалисти. Те го грабнаха за решението му да заложи на резервите в мача с испанския гранд. 

Според легендата на местния футбол Куралбек Ордабаев, който е направил името си като вратар по времето на СССР, загубата на "Висенте Калдерон" е повлияла отрицателно на престижа на казахстанския футбол. 

"Щастливи сме, че имаме отбор в Шампионската лига, но този турнир трябва да бъде уважаван, след като вече веднъж си спечелил квота за него. Все пак целият свят ни гледа. Да, право на треньора е да решава какъв състав да пусне, но целта пред Астана е да покаже хубав футбол в Европа. А това няма как да стане без водещите играчи."

"След тази загуба феновете на Атлетико и в цяла Испания може да останат с впечатлението, че в Казахстан не можем да играем футбол. Те видяха и чужденци, които нямаха качества. Разбирам донякъде треньора, който искаше да запази играчите си за мача с Кайрат, но престижът на цял Казахстан пострада от това", сподели Ордабаев. 

По една от телевизиите в Русия, предавала двубоя, също са се чули критики към Стоилов и решението му да спести силите на основните си играчи. Коментаторът е оценил този негов ход като "неуважение към Шампионската лига", а това получи отзвук в Казахстан. 

"Астана дори не успя да се бори с Атлетико. Защо въобще този отбор участва в Шампионската лига, ако дава почивка на шестима от основните си играчи? Да не би първенството на Казахстан да предлага по-силни мачове? Хората ще продължат да си мислят, че Борат е най-важният човек в Казахстан, а не футболът", критикува коментаторът. 

Засега феновете на футбола обаче застават зад Стоилов и го защитават, че той е човекът донесъл най-много престиж на местния футбол, за да бъде разкритикуван с лека ръка при първия провал.