Шампионатът в Ередивизи се завъртя и през новата година, като след първия изигран за 2018-та кръг отпадна една въпросителна – а именно шансовете Фейенорд да повтори успеха си от миналата година, ставайки от дълго време насам шампион вече са нулеви. 

В дербито срещу Аякс тимът от Ротердам отстъпи с 0:2 и изоставане от първото място от 16 точки в Холандия се брои като непреодолим пасив. Реално в битка за златото останаха само два от трите коня – ПСВ и Аякс.

Ван Перси се завърна у дома

А предстоящия кръг дава прекрасни възможности за тестване на шампионските амбиции. И двата отбора имат тежки гостувания, любопитното е как ще минат те и дали ще се запази статуквото в момента – пет точки преднина за ПСВ.

В събота вече лидера отива да играе срещу Твенте. Мачът е с начало 20.45 часа и е заложен в ефира на Mtel Sport 1

Ясно е за какво се борят гостите, не само този сезон, а от самото начало на своето съществуване. Твенте от своя страна е правил къде, къде по-добри сезони, сега е принуден да трепери, намирайки се буквално на сантиметри от граничната зона, която определя оставането в елита и отиването най-малко на плейофи за оцеляване. 

Само головата разлика, която е малко по-малко лоша в сравнение с тази на НАК Бреда поставя Твенте на спасителната 16-та позиция, но това е твърде крехко успокоение. 

Още повече, че дори последното място, което в Ередивизи означава директно изпадане е само на някакви си пет точки. Твенте започна годината с равенство 1:1 срещу директен противник в борбата за оставане Рода. 

ПСВ пък взе трудно гостуването на Хераклес с 2:1, сега му предстои второ поредно, което само по себе си е допълнително изпитание. При нов успех ПСВ ще е отметнал зад гърба си тази мини-серия от два мача като гост, което още повече би заздравило позицията му. 

Преди няколко дни ПСВ направи доста солидна продажба, давайки на Брайтън в Англия бранителя си Локадия за близо 20 милиона евро. Другото изходящо движение в състава бе даването под наем именно на Твенте на Адам Маер. 

В същото време за заместник на Локадия бе взет от аржентинския Велес Максимилиано Ромеро, като идеята е след края на настоящия сезон той да подпише окончателно договор с ПСВ за над 11 милиона евро. Това трансферно разместване в отбраната не би трябвало на този етап да притеснява чак толкова Филип Коку, но при всички положения теста срещу Твенте ще бъде от най-важните в цялата кампания.

В неделя от 13.30 часа е двубоя на Аякс. Гостуване на Утрехт, който се справя сравнително добре през този сезон и продължава борбата си за място в плейофната зона за Лига Европа. Мачът отново е в ефира на Mtel Sport1

Стана дума за високия старт на Аякс – винаги е така, когато се побеждава убедително в дерби. Сега обаче, ще бъде не по-малко трудно- всъщност Утрехт е точно зад гърба на Фейенорд. А любопитното е, че през седмицата именно Утрехт и Фейенорд се срещнаха в отложен мач, завършил 1:1. 

Ван Перси с повторен дебют за Фейенорд

Само три дни по-рано в първия за годината кръг, Утрехт отново затрудни стойностен противник – пак 1:1 срещу АЗ. Всичко това гарантира трудни минути на устремилия се към първото място Аякс. 

В неделният ден ще видим и мача на Фейенорд срещу АДО Ден Хааг. Началото е от 15.30 часа, а за шампионите се открива възможност най-сетне, след два поредни неуспеха да запишат победа през 2018-та година.