Да бъдеш национален селекционер никога не е лесно, особено ако ръководиш отбор като Холандия. Марко ван Бастен е знаел това, когато бе назначен, но сигурно не е вярвал, че неговите треньорски качества ще бъдат оценени от една от живите легенди на Германия Гюнтер Нетцер (на снимката отдясно).

Ван Бастен бе подложен на остри критики, откакто пое „лалетата” на 29 юли 2004 година. Бившият нападател се скара със звездите Рууд ван Нистелрой, Марк ван Бомел и Кларънс Зеедорф, а участието на тима на Евро 2008 не бе сигурно до последния момент.

Представянето на селекцията му до момента обаче е повече от впечатляващо. Холандците победиха световния шампион Италия с 3:0 и втория от първенството в Германия, Франция с 4:1. Това донесе на ван Бастен похвали от целия свят – дори от врага Германия.

„Рядко можем да се насладим на такова представяне в интернационалния футбол”, заяви легендата Нетцер, поздравявайки ван Бастен. „Той спечели срещата със своите шансове. Те (холандците) бяха под сериозно напрежение от французите, но продължиха да нападат. Това е невероятно, просто гениално”.

63-годишният Нетцер бе един от най-талантливите плеймейкъри на своето време. След 15-годишна кариера с Борусия Мьонхенгладбах, Реал Мадрид, Грасхопър и националния отбор на Западна Германия, с който печели Световна и Европейска титла, в момента той е футболен експерт на националната телевизия ARD, която предава Евро’2008.

„Ван Бастен ме убеди в своите качества като треньор по време на срещата с Франция, когато пое някои големи рискове. Той реагира на напрежението като замени дефанзивния халф Оли Енгелаар с крилото Ариен Робен. Рафаел ван дер Ваарт не игра на типичната си позиция, а Снайдер се премести отдясно зад невероятния Рууд ван Нистелрой. И тогава, 10 минути по-късно, Робин ван Перси се включи вместо Дирк Каут”, обясни впечатленият Нетцер.