Участниците в четвъртия сезон на Международната детска програма „ФУТБОЛ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО“, изпълнявана от компанията Газпром, отбелязаха Международния ден на футбола и приятелството. Празникът се провежда на 25 април във всички страни, участващи в програмата „Футбол за приятелство“. Тази година той се празнува в 32 страни от Африка, Азия, Европа и Южна Америка.

На този ден младите футболисти, участници в програмата „Футбол за приятелство“, участват в различни спортни и медийни събития. Като млади посланици те насърчават сред своите връстници и познати ключовите ценности на програмата: приятелство, равенство, честна игра, здраве, мир, отдаденост, победа, традиции и чест.
Символ на този ден и на програмата „Футбол за приятелство“ е  гривната на приятелството, която означава толерантност, равенство и здравословен начин на живот. Гривната е изработена от две обикновени връвчици в зелен и син цвят, като зеленото символизира футболното игрище, достъпно за всички, а синьото - мирното небе над главите ни.
Всички събития в Международния ден на футбола и приятелството започват с размяна на гривните на приятелството, която носят не само участниците в програмата „Футбол за приятелство“, но и известни личности, подкрепящи програмата в различните страни. Тази година Луис Фернандес, Марио Гомес, Мартин Палермо и други известни спортисти и културни дейци от различни държави се присъединиха към Дидие Дрогба, Дик Адвокаат, Луис Нето, Анатолий Тимошчук, Юлиан Дракслер и много други, които подкрепиха програмата през последните години.

В четири части на света се проведоха приятелски мачове, турнири по футбол, открити тренировки със световноизвестни футболисти, празници на града, медийни събития и телевизионни предавания. Общо над 90 000 души по целия свят са участвали в инициативи на Международния ден на футбола и приятелството.

Глобалният посланик на програмата „Футбол за приятелство“, легендарният Франц Бекенбауер, дойде в Москва специално за да участва в събитията, посветени на Деня на футбола и приятелството. Световната звезда се срещна с детския отбор на ФК Зенит, който ще представлява Русия през май в Милано по време на Четвъртия международен детски форум „Футбол за приятелство“и на турнира. Освен това г-н Бекенбауер се срещна с представители на медийните партньори на програмата и участва в специален телевизионен проект на Руската национална телевизия, посветена на Международния ден на футбола и приятелството.

„Този ден обединява хората независимо от тяхната възраст, пол, националност и физическо състояние. Всеки, който желае, може да се присъедини към честването и футболния мач. На този ден виждаме местни музиканти и журналисти, деца и възрастни, момчета и момичета, спортисти и хора със специални нужди, които споделят едни и същи ценности, които насърчава програмата „Футбол за приятелство“, каза Франц Бекенбауер.

„Моите приятели и аз носим гривните на приятелството, тъй като ние споделяме ценностите, които гривните символизират. Това са равенство, приятелство и мир. Ние искаме всички хора по света да се присъединят към нас, към нашата вяра, че можем да направим света по-добро място, с повече толерантност и отворено за всички“, споделя младият участник във „Футбол за приятелство“ 2016 Ярослав Михайлов от Зенит.