Развихрилият се скандал относно съмненията за уговорка в мача Беларус – България (0:2) доби нови измерения. Инсинуациите тръгнаха от румънския спортен всекидневник „Проспорт”, който днес написа, че резултатът от евроквалификацията е изключително съмнителен и в прав текст твърди, че е бил нагласен.

Въпреки че в България няма никакви индикации нещо подобно да се е случило, в Беларус не отхвърлила такъв вариант.

Изданието „Пресбол” припомня предишни два мача на националния отбор – от 2003 година – Беларус – Чехия и Молдова – Беларус, завършили според колегите с „нужния” резултат в полза на съперниците на Беларус.

В статия на „Пресбол” от преди няколко часа пише: „С решение на Изпълкома на Белоруската футболна федерация от 1 февруари 2005 година, ние предадохме на Прокуратурата в Република Беларус материали, послужили за материал, разобличаващ корупция, наречен „Операция Крот”, публикувана в „Пресбол” на 16 декември 2004 година. На основание на въпросните материали Главното управление за борба с организираната престъпност и корупцията проведе операция, след което възбуди углавно дело №253: „Подкуп на участници и организатори на професионални спортни срещи и комерсиални конкурси.”

Коментарите на белоруските фенове обаче отхвърлят съмненията, че срещата може да е била уговорена. „Румънците просто ни надценяват. Ние толкова можем с този треньор и тези играчи,” е едно от обобщаващите мнения след статията в „Пресбол”.