Карлос Дунга повече няма да бъде национален селекционер на бразилския отбор, след като ръководството на футболната конфедерация на страната реши да го уволни от поста. Тази нощ в официално съобщение до медиите се казва, че бившият полузащитник и капитан на отбора-световен шампион от 1994-а година, е уволнен.

„Ние затворихме един цикъл на работа, който стартира през август 2006-а година и завърши с елиминирането на Бразилия на Световното първенство преди няколко дни. Започва нов етап в бразилския национален отбор”, се казва в съобщението.Уволнението на 46-годишния Дунга не е никаква изненада след поражението с 1:2 от Холандия на четвъртфинала на Мондиал 2010 и се очакваше той сам да си подаде оставката. Дунга наследи поста от Карлос Алберто Парейра през юли 2006-а година, веднага след отпадането на отбора на тогавашното Световно първенство от Франция.

Самият Дунга нямаше никакъв треньорски опит преди да поеме националния отбор на страната. Негови остават спечелената Копа Америка през 2006-а година и Конфедерейшънс къп две години по-късно. В квалификационната група за Световното първенство бразилците завършиха на първо място.

Бразилската футболна конфедерация съобщи, че името на новия национален селекционер ще бъде оповестено в края на юли. Новият треньор ще дебютира в средата на август в контролна среща с отбора на САЩ на стадион Медоулендс в Ню Джърси. Пред него ще стоят задачите да спечели Конфедерейшънс къп през 2013-а година и Световното първенство през 2014-а, на което Бразилия е домакин.