Вече станахме свидетели на какви ли не куриози при употребата на системата за видеоарбитраж по световните терени. Някои от ситуациите бяха отсъдени правилно, други пък предизвикаха сериозни полемики между фенове и журналисти. Критикуван от мнозина и подкрепян от други, по всичко личи, че ВАР ще продължи да бъде част от бъдещето на футбола.

На невиждан прецедент обаче станаха феновете на играта в Чили, където с помощта на ВАР бе отсъдена дузпа, която бе изпълнена почти… месец по-късно. Става дума за двубоя между Курико Унидо и Университад Католика. При резултат 2:0 в полза на Унидо, за Католика е отсъдена дузпа, която трябва да се прегледа с ВАР. Точно в този момент обаче, електричеството на стадиона прекъсва и ситуацията не може да бъде видяна на запис. Въпреки усилията токът да бъде възобновен, това не се случва и срещата е прекратена в 56-ата минута.

Четири дни след това, местната футболна лига преценява, че наказателният удар е отсъден правилно и мачът трябва да се доиграе от момента, в който е прекъснат. Едва вчера, срещата се доигра и стартира именно с изпълнението на дузпата. Тя обаче бе изпълнена цели три пъти, след като при първите два вратарят на Курико напускаше голлинията преди да бъде отправен ударът. В крайна сметка, от третия път всичко е редовно и гостите бележат за 2:1.

Мачът все пак завършва с победа 3:2 за Курико Унидо, а и трите попадения за победителите идват от… дузпи.