Екзотична тропическа гледка от птичи поглед може да се види от уникалния стадион Моузес Мабида, който е построен в град Дърбан за световното първенство по футбол в Южна Африка догодина.

ФИФА организира специална обиколка по шестте нови стадиона в страната за кореспондентите на водещите спортни агенции, за да могат те да се запознаят с уникалните съоръжения.

Стадионът в Дърбан е на стойност около 400 милиона долара. Над трибуните за 70 хиляди зрители има гигантска арка, която в най-високата си точка е на височина 106 метра над земята.

По нея в специална кабина могат да се изкачват максимум по 25 души. Арката открива страхотен изглед към град Дърбан, който е с населени от 4 милиона жители и е на брега на Индийския океан.

Този стадион е един от трите най-забележителни в страната. След Мондиал 2010 той ще може да бъде преустроен за около 56 хиляди зрители, а при необходимост капацитетът му може да достигне 85 хиляди места.

Конструкцията на съоръжението е съобразена с близостта до океана и силните ветрове. Той пропусна въздух от специални шлюзове, но остава водонепроницаем.