На уникален гаф станаха свидетели футболните фенове в Шотландия, а и не само. Преди седмица, тимът на българския младежки национал Николай Тодоров – Инвърнес обяви, че за заснемане на домакинските си мачове ще използва изкуствен интелект, вместо обичайните оператори. Инвърнес не е първият клуб от ниските дивизии в страната, който прибягва до подобни прийоми, и всичко това… заради пестене на средства.

Изкуственият интелект, както и доста други технологии в спорта обаче, не се оказа добро решение. Или поне това показа първият мач на Инвърнес, заснет от технологията.

По стечение на обстоятелствата, мачът срещу Еър Юнайтед се оказа щастлив за българския младежки национал Николай Тодоров, който реализира за своя тим и в крайна сметка донесе точката на Инвърнес за 1:1.

След време обаче, едва ли резултатът ще бъде нещото, което ще се помни от този мач. Според мнозина големият акцент от двубоя е… плешивият страничен рефер в срещата. Именно неговата глава зае главна роля в мача. Изкуственият интелект, който трябваше да следи движението на топката по време на срещата, винаги бъркаше коженото кълбо с… главата на страничния арбитър.

Това доведе до доста конфузна ситуация, като при всеки такъв случай, коментаторът на мача по телевизията, трябваше да се извинява в ефир…