В родния тв ефир се задава ново предизвикателство – украинската футболна Висша лига!

С подновяването на надпреварата този уикенд Mtel Sport1 ще излъчи пълен запис на мача Шахтьор Донецк – Ворксла със старта на новата седмица - понеделник от 7.30! Нетрадиционно, но пък защо не?

Няма как да останете безразлични към подобно „екзотично“ телевизионно събитие. Особено, ако сте преситен от традиционния футбол от големите първенства на континента. А дори само заради ролята, която клубове като Шахтьор, че и Динамо Киев играят като перфектен производител на звезди за големите европейски клубове, е достатъчен факт да се надникне в двора на украинския клубен футбол.

Кратка справка на текущата ситуация показва стремежа на Шахтьор отново да се върне в познатия коловоз и да прекъсне носталгичния спомен на славната ера на Мирча Луческу. Сега начело е Пауло Фонсека – сравнително ново име в треньорските среди, с кратък престой в Порто, плюс няколко други португалски клуба. Да замениш Луческу е сериозно предизвикателство – и първите месеци и години го доказаха. Шахтьор вече допусна двугодишна пауза без титла, което в новата история на футболна Украйна си е направо дълъг период.

Но сега „миньорите“ са хванали здраво юздите – убийствените 13 точки преднина пред Динамо. Миналата година завърши със зрелищно дерби срещу вечния съперник – победа с 4:3 като гост за Шахтьор, а след паузата предстои сравнително лекото препятствие Ворксла, шести във временното класиране. Серията от поредни победи е доста дълга и може би натежава, но лидерът притежава лукса в този момент да допуска и загуба на точки, без това да бъде фатално. Поне не и на този етап.

Шахтьор Донецк

източник: БГНЕС

И всичко това без да се подценява момента, че повече от 2 години Шахтьор митарства из различни краища на страната си, без да има възможност да се възползва напълно от домакинското си предимство на „Донбас Арена“.

Поради нажежената вече няколко години политическа обстановка, районът с център Донецк не е най-уютното място за футбол. Това е препятствието пред клуба да домакинства на своя стадион.

Поне засега, Шахтьор ще приема съперниците си на стадиона на Металист в Харков. На около 200 км от Донецк, но все пак, далеч по-добър вариант от онези близо 800 км в Лвов.

Феновете се шегуват вече, че завръщането у дома чука на вратата, но понякога нямат нищо против да пътуват за срещите на любимците си. Още повече, че благодарение на многото си успехи от периода на независима Украйна, Шахтьор е типичен пример за отбор с привърженици из цялата страна, не само в Донецк.

Мачът срещу Ворксла идва и само три дни след реванша в Лига Европа срещу Селта – двубой, който се очакваше да изкара украинците на следващия етап в надпреварата, още повече след удобното 1:0 като гост във Виго преди седмица.

Уви, Шахтьор отпадна, освен това се наложи да играе допълнително продължения срещу испанците. Разбира се, на подобен ранен етап това едва ли ще доведе до допълнителна умора у играчите, но лошото настроение и психологическия срив вероятно ще бъдат налице.

Понеделник, 7.30 часа сутринта в ефира на Mtel Sport1 е шампионатния дебют за 2017 година на Шахтьор Донецк.

Ще се осмели ли някой да претендира за първото място в края на първенството предстои да разберем? Ако ще го прави – да започва още от първите кръгове, после трудно ще остане време за пълен обрат.

Но да не забравяме – топката е в полето на „донбасци“! А те знаят как да я задържат и да разиграват – колкото им е необходимо за крайната победа!

Динамо Киев

източник: БГНЕС